dinsdag 5 november 2019

Het is oorlog maar niemand die het ziet

Een beveiligingslek waardoor bijna heel Nederland op zwart ging, een puber die op zijn zolderkamer de core router van KPN hackt en de AIVD (de Nederlandse inlichtingen en veiligheidsdienst) die een groep beruchte Russische hackers een koekje van eigen deeg geeft.

Het is oorlog maar niemand die het ziet gaat over de duistere kanten van internet, digitalisering en geheime diensten. Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk laat in dit spannende boek laat hij zien hoe enorm kwetsbaar onze digitale maatschappij eigenlijk is en hoe weinig we daar van weten.

Zes jaar terug begon Huib Modderkolk zich als onderzoekjournalist te specialiseren in privacy en geheime diensten. Dat thema werd ineens actueel door Edward Snowden die tienduizenden top secret documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan journalisten gaf. Dat gaf een schokkend inzicht in hoe groot digitale spionage eigenlijk was. Zo krijgt de NSA elke dag een kopie van álle telefoongegevens van 120 miljoen Amerikanen.

Maar hoe zat dat in Nederland en Europa? Deze wereld was compleet nieuw voor hem en als alfa weet hij niet waar hij moet beginnen. Maar door met specialisten te praten leert hij steeds meer bij. Ook weet hij langzaam een netwerk van contacten op te bouwen bij oud-inlichtingenmedewerkers en beveiligingsexperts.

In Het is oorlog maar niemand die het ziet vertelt hij aantal prachtige en spannende verhalen over deze wereld. Ik vond het schokkend om te lezen hoe kwetsbaar we zijn. Alles is tegenwoordig verbonden met internet en dus te hacken. Denk aan energiecentrales: zo hebben Russische hackers op een ijskoude nacht in december alle energiecentrales in Oekraïne uitgezet. En zorgwekkend is ook dat voor veel politici en beleidsmakers dit helemaal geen issue is. Aanrader dit boek! 

Reserveer Het is oorlog maar niemand die het ziet in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: