maandag 9 maart 2020

Dick Francis is een echte held!

“Ik kon van buiten af zien dat er iets verschrikkelijks gebeurd moest zijn. Bij het huis van mijn neef stonden drie politieauto’s waarvan het zwaailicht onheilspellend ronddraaide, en mensen met ernstige gezichten repten zich door de voordeur naar binnen. Vrijdagavond, zes uur, Shropshire, Engeland.”

Charles Todd is kunstschilder en zijn specialiteit is het schilderen van paarden. Als hij op een dag op bezoek gaat bij zijn neef, blijkt diens jonge vrouw Regina op brute wijze te zijn vermoord. Het huis is leeg, alles is gestolen: het antiek, de hele wijnvoorraad, de schilderijen. Voor de ontmaskering van de daders is Charles genoodzaakt naar Australië en Nieuw-Zeeland af te reizen. Er volgt een zenuwslopende speurtocht die Francis voortreffelijk neerzet in een knap uitgewerkte plot. Doodgeverfd is razend spannend!Dick Francis begon zijn carrière als paardenjockey. Hij reed zelfs voor de stal van de Engelse Queen Mum. Na een zware val in 1957 werd hij gedwongen het racen op te geven. Maar hij liet zich daar niet door kisten, nam de pen ter hand en begon met het schrijven van spannende boeken die zich afspelen in de Engelse en internationale paardenwereld. En dat is maar goed ook, wat ohoh wat heeft hij hier een fijn oeuvre mee achtergelaten!
Zijn boeken zijn en blijven zeer boeiend om te lezen. Zijn vrouw Mary speelde een zeer belangrijke rol bij het schrijfproces. Zo nam zij vlieglessen om Dick van informatie te voorzien voor een hoofdpersoon die als piloot werkte. Na haar dood in 2000 schreef Dick Francis beduidend minder boeken, maar in 2006 begon hij een nieuwe samenwerking met zijn zoon Felix. Deze boeken zijn ook te vinden in de bibliotheek. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet het échte werk. Als je echt van Dick Francis wilt genieten, kom je toch bij zijn eerdere boeken terecht. Probeer het eens!

Je kunt Doodgeverfd ook reserveren bij de bibliotheek. 

Geen opmerkingen: