maandag 9 maart 2020

Klikspaan

Eind vorig jaar kreeg ik van mijn lieve collega's het boek 'Klikspaan' van M.J. Arlidge. Klikspaan is één van de delen van een lange reeks thrillers die allemaal de titel van een rijmpje of liedje hebben. Het begon met 'Iene Miene Mutte'. Lieve kinderrijmpjes, maar duistere verhalen.

De boeken gaan over een politieteam in Southampton, Engeland, waar inspecteur Helen Grace de scepter zwaait. In dit deel doet Helen met haar team onderzoek naar een aantal mysterieuze branden, die telkens bijna tegelijkertijd op drie plekken in de stad ontstaan. Luguber detail: er is ook altijd één woonhuis bij.

De branden zijn aangestoken, dat is al snel duidelijk. Maar hoe is het mogelijk dat de brandstichter op drie plekken tegelijkertijd kan zijn? Is dit het werk van meer dan één persoon? Er zijn geen aanwijzingen, behalve dan de specifieke methode die de brandstichter gebruikt met lampolie en een vertragingsmechanisme. De druk is hoog, de angst bij de bevolking groot. Dan heeft Helen ook nog te maken met een nieuwe baas, die wel heel veel belangstelling voor haar aan de dag legt en, naar de smaak van Helen, ook veel te geïnteresseerd is in haar persoonlijke leven.

Het meest gruwelijke in dit boek zijn de beschrijvingen van de branden met de mensen die, omgeven door de vuurhaard, geconfronteerd met en verzengende hitte, geen kant op kunnen en zo hun dood tegemoet zien. Heel, heel akelig... Dood door brand is heftig en Arlidge doet niets om de lezer daarvoor te behoeden.

De boeken van Arlidge gaan als zoete broodjes over de toonbank. Aan de inmiddels 9-delige reeks lijkt nog geen eind te komen.
Begin dit jaar werd bekend dat Arlidge het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken van dit jaar gaat schrijven. De titel van het boek is al bekend: 'Wat jij niet ziet'. Ongetwijfeld zullen we ook in dit werk de kracht van Arlidge terugvinden: snelheid, gruwel én een fijne plot.

Reserveer Klikspaan in onze catalogus
Geen opmerkingen: