maandag 9 november 2020

The Fall of the American Empire

Nu we langzaam afscheid nemen van het tijdperk Trump, is het aardig om te zien hoe kunstenaars geïnspireerd werden door wat er zich in hun land of in de wereld afspeelde. De Canadese regisseur Denys Arcand zag sinds Trumps aantreden vooral hoe Amerika in verval raakte. In zijn film The Fall of the American Empire laat hij op satirische wijze zien hoe het geld bezit van ons heeft genomen en hoe het morele bankroet ons infecteert. Hij vraagt zich af of er nog een medicijn krachtig genoeg kan zijn om dat onheil te bestrijden. Het levert een heerlijke film op!

Pierre-Paul, een mislukte doctor in de filosofie die als pakjesbezorger werkt, is de enige getuige van een overval waarbij bewaker en dader omkomen. Het fortuin dat aan zijn voeten valt besluit hij op te rapen en wit te laten wassen. Dat leidt tot een slim kat-en-muisspel met de politie, waarbij Pierre-Paul hulp krijgt van een eerlijke crimineel, een ontrouwe bankemployee en de duurste (en lieve) escortgirl van Quebec. Een vermakelijk fris Robin Hood-verhaal over voorzienigheid, vormgegeven als een tv-misdaad-imitatie. Met dure auto’s, klassieke muziek en Woody Allen-achtige dialogen.

The Fall of the American Empire is onderdeel van Arcands langlopende onderzoek naar het moderne leven dat hij ruim dertig jaar geleden startte. De eerste film, ‘The Decline of the American Empire’, draaide om seks. De tweede film, het Oscarwinnende ‘The Barbarian Invasions’, om de dood. Nu stelt Arcand dus het geld centraal waar we met z’n allen omheen draaien. En dat biedt ons een inkijkje in de duizelingwekkende wereld van de witteboordencriminaliteit. Dit is precies waar Arcand ons wil hebben, bij de rijken die hun geld via allerlei constructies wegsluizen naar het buitenland.

Ik heb niet de illusie dat deze nieuwe president van Amerika ons verlost van dit soort criminaliteit. Maar ik hoop wel dat hij de vrije val waar Amerika in gekomen was kan keren. En dat hij kunstenaars op zijn manier inspireert tot het maken van mooie films en andere kunstwerken!Geen opmerkingen: