maandag 28 december 2020

Zoete zoete wraak BV

 

Alle gekheid op een stokje. Zo kun je de boeken van Jonas Jonasson wel omschrijven. Jonasson werd bekend met De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en dit is zijn vijfde roman. Zoete zoete wraak BV brengt een bont gezelschap aan hoofdpersonen samen. Zo is er de doortrapte kunsthandelaar, zijn ex-vrouw, zijn doodverklaarde zoon en diens adoptief vader, een Masai-krijger. En tenslotte de eigenaar van Zoete zoete wraak BV, een bureau dat helpt bij het wraak nemen op jouw kwelgeest.  

Een leuk concept - geld verdienen aan de wraaklust van andere mensen. Doelwit is de kunsthandelaar. Terwijl deze met de dochter van zijn oude baas trouwt en weer van haar scheidt om de kunsthandel over te nemen, lost hij een lastige complicatie - een onverwachte zoon bij een prostituee - op door deze op de savanne in Kenia te dumpen. De zoon ontsnapt aan de leeuwen, wordt opgenomen door de lokale Masai-bevolking en vertrekt uiteindelijk weer naar Zweden. Waar hij de ex-vrouw van de kunsthandelaar ontmoet en besluit wraak te nemen op de kunsthandelaar. Vandaar gaat het van kwaad tot erger.

Ik lees de boeken van Jonas Jonasson graag. Ik hou van de absurdistische manier waarop hij maatschappelijke problemen op tafel legt. Ja, de ene plotwending is nog onwaarschijnlijker dan de ander, maar wat maakt het uit? Het boek zit vol met humor én met hoop. Het kan altijd goedkomen, hoe erg het ook is. En dat is een boodschap die je in deze rare tijden niet vaak genoeg kunt tegenkomen.

Reserveer 'Zoete zoete wraak BV' in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: