maandag 7 december 2020

La Ch'tite Famille

Oké, het einde van dat rare jaar 2020 komt in zicht. Het ziet er naar uit dat we de familiefeestdagen niet knusjes met elkaar mogen doorbrengen. Ook dat wordt dus een blokjesbezoek aan oma, kaasfondue met het gezin en het nationale aftelmoment online via teams. En dan maar hopen dat het volgend jaar langzaamaan weer een beetje leefbaar wordt, voor iedereen. Een goed moment dus om mijn blogjaar af te sluiten met een ontspannen, Franse, familie feelgood film.

Ruim tien jaar geleden veroverde Dany Boon onze filmharten met zijn heerlijke Bienvenue chez les Ch'tis. Waarin zowel de bewoners als het dialect van het noordelijkste stukje Frankrijk op de hak werden genomen. Dany maakte in 2018 met een groot deel van diezelfde crew een soort vervolg op dit succes: La Ch'tite Famille. Hij speelt opnieuw de hoofdrol en opnieuw gaat het over de afkeer van dat rare taaltje en die belachelijke mensen. Maar dit keer komt ook de Parijse upperclass en kunstwereld er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Boon speelt de beroemde ontwerper Valentin, die helemaal het mannetje is in Parijs. Chique huis, mooie vrouw, aanzien... Maar om dat te behouden verloochent hij z'n eenvoudige afkomst en z'n Ch'tite familie uit het noorden. Zelfs z'n vrouw en schoonouders weten van niks. Als die familie bij een belangrijke uitreiking ineens op het toneel verschijnt, doet hij eerst z'n best ze zo snel mogelijk te laten vertrekken. Totdat hij wordt aangereden en met geheugenverlies wakker wordt. Hij is weer helemaal zichzelf van voordat hij probeerde een echte Parijzenaar te zijn. Tot wanhoop van z'n vrouw.

Toch probeert zij te redden wat er nog te redden valt. Ze leert zich dat rare taaltje aan om bij hem door te dringen en Valentin herontdekt de liefde voor z'n familie en afkomst. Geen script voor een Oscar-nominatie, maar wel heel vermakelijk acteerwerk. En een goed moment om bij jezelf weer eens te rade te gaan wat er werkelijk belangrijk is in het leven, juist nu. 

Het enige nadeel - bij beide films - is misschien de snelheid en de noodzakelijke ondertiteling, die de woordgrappen ook nog eens naar het Nederlands moet overzetten. Waarschijnlijk moet je Fransman zijn om alle lagen in de humor te snappen. Maar voor een ontspannen familieavond met Kerst is dit een prima alternatief!



Geen opmerkingen: