woensdag 13 juni 2012

Bonita Avenue

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Hét boek van het jaar kan hier niet ontbreken. Of moet ik zeggen het debuut van het jaar. Ik heb Bonita Avenue gelezen en dat was om meerdere redenen een feestje. Het was een feestje der herkenning. Laten we wel wezen. Als Peter Buwalda schrijft dat Aaron op zijn fietsje naar de Pijpenstraat fietst om een bezoek te brengen aan de openbare bibliotheek dan verschijnt direct de bibliotheek van Enschede op mijn netvlies. Of als hij het heeft over boekhandel Broekhuis! Wie kent in onze contreien boekhandel Broekhuis niet. Het was ook een feestje vanwege de verrukkelijke stijl waarin het boek geschreven is en het prachtige taalgebruik.
Uit het juryrapport van de Libris Literatuurprijs:
Zelfmoord, porno, moord en doodslag. Van deze weinig verheffende ingrediënten heeft Peter Buwalda een zeldzaam levendige en lijvige debuutroman gebrouwen, die van stilistisch vuurwerk aan elkaar hangt.

Het begon allemaal met de vuurwerkramp (en dat weten we in Hengelo en omstreken nog allemaal! Dat is er één in de categorie: ik weet nog precies wat ik deed toen ik het hoorde).

Bonita Avenue kent 3 hoofdpersonen: Simon Sigerius, rector magnificus van Tubantia Universiteit, zijn (stief)dochter Joni en haar vriend Aaron Bever. Het is vanuit deze drie personages dat het verhaal verteld wordt. In de directe nabijheid van deze drie mensen spelen met name Tineke, de vrouw van Siem en moeder van Joni en Wilbert, de zoon van Siem, een niet onbelangrijke rol. Zonder veel over het verhaal los te laten is er uiteindelijk maar één winnaar in dit boek en zelfs die overwinning is nog twijfelachtig. Duidelijk is wel dat er een aantal mensen volledig onderuit gaat. En interessant is ook dat jij als lezer uiteindelijk de enige bent die het volledige verhaal kent.

Het verhaal springt heen en weer van heden naar verleden en eindigt, dat moet gezegd, met veel open einden. Mijn thuisfront, inmiddels allemaal door de ruim 500 pagina's heen, merkte hierover op dat er nog minstens twee dikke pillen op kunnen volgen.
Hoewel niet echt een thriller (ik vind dit Literatuur met een hoofdletter L) vind ik het spannend genoeg om mee te kunnen doen in de maand van het spannende boek. Ik wilde er ook steeds achter komen hoe het afliep door stukjes aan het eind te lezen, maar daar kwam ik bedrogen mee uit. Doorlezen dus, van begin tot eind! En dan is het weer jammer dat je het uit hebt...

Reserveer in onze catalogus

1 opmerking:

Auke zei

Dit was het eerste boek op m'n reis en ik was van begin tot eind verslaafd aan het feestje. Een heerlijk dik boek, dat geen moment saai wordt, spannend blijft tot het eind. En wat een bijzondere karakters en relaties!

Die categorie die je bedoelt is trouwens de flashbulb memory!