maandag 11 juni 2012

Moordverhalen

Ik vroeg me altijd af waar thrillerschrijvers de ideeën voor hun plots vandaan halen. Nu weet ik het: ze lezen de krant! Want wat er allemaal in werkelijkheid aan misdaden gebeurt is al inspiratie genoeg. Dat blijkt wel uit het boek Moordverhalen: een verzameling reconstructies van enkele bekende en minder bekende moordzaken in Nederland.

Misdaadverslaggever Gerlof Leistra publiceerde afgelopen jaren tientallen moordreconstructies in Elsevier. Moordverhalen bevat een selectie van de 22 beste verhalen waarbij alle gruwelijke categorieën zijn vertegenwoordigd zoals partnermoord, roofmoord, liquidaties en oudermoord. Bij een goede moordreconstructie gaat het volgens hem niet zozeer om de bloederige of gewelddadige details. Schieten, wurgen, steken, schoppen: deze feiten zijn snel genoeg verteld. Het gaat hem om het drama achter de moord. Hoe kwam de moordenaar tot zijn daad? Waarom koos hij voor dit specifieke slachtoffer of was het puur toeval? Is de zaak opgelost of niet?

Het maken van een moordreconstructie is tijdrovend werk. Metersdikke dossier doorlezen, het plaats van delict bezoeken en vooral veel praten met o.a. rechercheurs, advocaten, officieren van justitie, criminelen, vrienden en bekenden van het slachtoffer en de dader zelf. Vooral het vertrouwen winnen van nabestaanden kost volgens Gerlof Leistra veel tijd, maar het geeft het drama een extra dimensie als het lukt. En het is hem zeker gelukt: de verhalen zijn boeiend om te lezen met name door die extra dimensie die hij weet toe te voegen. Een aanrader dus en dat geldt voor meer van onze "true crime" boeken. Probeer ze eens uit, het is tenslotte de Maand van het Spannende Boek!

Reserveer Moordverhalen in onze catalogus.  

Geen opmerkingen: