donderdag 21 juni 2012

Niet lullen maar poetsen

Olympisch goud, een goede relatie, een eigen zaak... Als we aannemen dat alle mensen streven naar succes, hoe komt het dan dat zo weinigen echt succes bereiken? Deze vraag stelt Wim Stuyck op de eerste pagina van zijn boek Niet lullen maar poetsen. En áls mensen het lukt hun dromen verwezenlijken dan zeggen we dat ze geluk hebben gehad.

Maar met geluk heeft succes volgens Wim Stuyck weinig te maken: hard werken, eindeloos trainen, totale focus en doorzettingsvermogen zijn de basisingrediënten. Dus weg met alle "snel rijk of snel gelukkig" theorieën: als je succesvol wilt zijn zul je er voor moeten werken. De basis is een doel en een actieplan om dat doel te bereiken.

Maar daar zit nu het probleem: een doel en een actieplan zijn niks waard als het vervolgens niet uitgevoerd wordt. En juist over die uitvoering vindt je vaak heel weinig informatie in de succesliteratuur. En dat is nu precies waar Niet lullen maar poetsen over gaat.

De focus in het boek ligt op zelfdiscipline: want dat is de basis voor het succesvol uitvoeren van je plannen. Hij legt uit wat zelfdiscipline is, waarom je het wilt hebben, wat interne en externe hindernissen zijn en hoe je die kunt afbouwen. Het boek staat vol met praktisch tips om zelfdiscipline vol te houden en tegelijkertijd ook niet te streng te zijn voor jezelf. Zelfdiscipline is een houding die je jezelf, met vallen en opstaan, kunt aanleren.

In het boek staan verschillende citaten, ik vond deze van Thomas Edison leuk: Opportunity is missed by most because it comes dressed in overalls en looks like work. De beste vond ik het citaat van Master Yoda (van Star Wars): Do or do not do. There is no try.

Reserveer Niet lullen maar poetsen in onze catalogus

Geen opmerkingen: