zaterdag 24 november 2012

De Bijbel voor ongelovigen - Guus Kuijer


Het meeste gelezen boek ter wereld... ik vond er geen doorkomen aan en dus ook nooit uitgelezen. Maar ja... ik ben niet gelovig. En dan is het toch fijn dat een schrijver zich om deze doelgroep van ongelovigen bekommert, opdat ook zij niet verstoken blijven van 'de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur'.
Guus Kuijer vertelt ze na in De Bijbel voor ongelovigen, beginnend met het eerste boek Genesis. 

Genesis is een familieroman over een groep koppige mensen, met als leider Abraham, die vanuit Irak in Egypte terechtkomt. Het boek bevat ook de verhalen over Adam, Eva en de slang, over de zondvloed en de toren van Babel. Al die verhalen vertelt Kuijer opnieuw, vanuit het perspectief van de underdog, een zoon of een vrouw, een verschoppeling of een bastaard. Maar daardoor worden de verhalen nieuw en verrassend.

Omdat Kuijer de personages op een normale manier met elkaar laat praten leest het inderdaad als een roman, zoals op de achterflap staat. Hij vertelt het verhaal met ongelofelijk veel schwung en humor.

De toon wordt meteen al gezet met Het verhaal van Adam: "Het begon met een woord. Een woord dat zomaar in mijn hoofd opkwam en nergens bij hoorde. En dat woord was: God". Adam bedenkt het woord God en verzint er een mooi verhaal bij. God verveelt zich enorm in het grote, lege heelal en gooit een balletje op dat zomaar ontploft en in enorme hoeveelheden brokstukken uiteen spat – de oerknal. Ja, als goden met dingen gaan gooien gebeuren er natuurlijk grote ongelukken, geen kleine. God vindt het zelf een onoverzichtelijke rotzooi.

Schitterend toch!

Of het verhaal van de schepping door Adam. Hilarisch!
Als Adam zich bij God beklaagt dat hij alleen is, antwoordt deze:
"Nou en?’, zei God. "Ik ben toch ook alleen? Waarom neem je geen hond?"
Ik wist niet wat een hond was, maar daar maakte ik geen probleem van. Ik wilde geen hond, dat wist ik zeker. Ik wilde iemand die er ongeveer uitzag als ik, maar dan anders. (…) Toen het een tijd stil was geweest zei ik: "Ik ben maar een mens en het is niet goed dat een mens alleen is."
"Nou goed,’ zei God, "ik wil wel een vrouw voor je maken, maar ik verzeker je dat ze een rib uit je lijf zal zijn".
"Geef niet,’ zei ik, "ribben zat".

Guus Kuijer heeft een schitterend en indrukwekkend boek geschreven. Een "must read" voor alle ongelovigen. 

Reserveer De Bijbel voor ongelovigen in onze catalogusGeen opmerkingen: