maandag 21 juli 2014

Landgoed Longbourn - Jo Baker


Ken je dat gevoel? Dat je personages gaat missen na het lezen van het boek? En dat je graag nog eens over hen zou willen lezen? Ik had dat met Trots en vooroordeel van Jane Austen. Om vervolgens bij toeval te ontdekken dat Landgoed Longbourn van Jo Baker de hele familie Bennett én Mr. Darcy en Mr. Wickham weer terugbrengt. Op een originele manier, namelijk beschreven vanuit het standpunt van de dienstmeisjes en de huishoudster. Oh jolly!

Van de achterflap
Het weesmeisje Sarah brengt haar dagen door met vloeren schrobben, kleding wassen en de kamerpo’s legen van de familie Bennet. De rest van de tijd slijt ze in de bedompte kelder¬ruimtes van de bedienden. Daar is sprake van net zoveel liefdesverdriet, ontluikende liefde en intrige als in de luxe vertrekken van de Bennets. Als er onverwachts een mysterieuze nieuwe knecht wordt aangenomen, dreigt het voorspelbare leven van het personeel totaal overhoopgehaald te worden.
Jo Baker voert de lezer voorbij de schrijftafel van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice naar de personeelsvertrekken waar de bedienden geluk en verdriet noodgedwongen met elkaar moeten delen.

Als lezer leef je mee met de downstairs-groep, die volledig het leven van de upstairs-groep moet verzorgen. En maken we het grote bal op Netherfield niet op de eerste rij mee, maar vanuit de tuin waar het personeel bij de koetsen wacht of vangen we slechts een flard op van het stuntelige huwelijksaanzoek van meneer Collins aan Elizabeth. Het personeel is in dit boek veel minder formeel in hun doen en laten als op Downton Abbey.

Een klassieker op een bepaalde manier herschrijven is een gewaagd idee en de stijl van Jo Baker is niet te vergelijken met die van Jane Austen. Maar door de poëtische landschappen en de kritische blik van Baker op geliefde Austen-personages, zoals vader Bennet en de beeldende manier waarop ze schrijft, sluit het boek heel mooi aan bij het origineel. Voor fans van Jane Austen, Downton Abbey en Upstairs, downstairs is een een absolute aanrader voor alle fans!
En het was heerlijk om weer terug te zijn in het Het Engeland van Jane Austen. Onder deze titel is ook een leuke reisgids verschenen,

Reserveer Landgoed Longbourn in onze catalogus
Reserveer Het Engeland van Jane Austen in onze catalogus
Reserveer Trots en vooroordeel in onze catalogus

Geen opmerkingen: