vrijdag 19 september 2014

Nelson Mandela: 15 lessen over leven, liefde en leiderschap

Nelson Mandela was een bijzondere man, zoveel wist ik wel. Maar hoe bijzonder, daar had ik dan weer geen idee van. Ik heb het boek Nelson Mandela: 15 lessen over leven, liefde en leiderschap in één ruk uitgelezen. Het bevat inspirerende levenslessen over o.a. moed, leidinggeven, basisprincipes hebben en het goede in anderen zien.
Het is gebaseerd op het zijn leven waarin hij deze principes met groot succes toepaste in zijn strijd tegen de apartheid en na 27 jaar gevangenschap in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd.

Het boek is geschreven door hoofdredacteur van Time Magazine Richard Stengel op basis van de vele persoonlijke gesprekken die hij met Nelson Mandela heeft gevoerd. In elk hoofdstuk komt een facet van zijn persoonlijkheid aan de orde en welke rol dat heeft gespeeld in de totstandkoming van het Zuid-Afrika zoals we dat nu kennen. En het bevestigd maar weer hoe enorm belangrijk de rol van Nelson Mandela is geweest in de vreedzame overgang naar een democratisch Zuid-Afrika. Zonder hem is het niet ondenkbaar dat er een bloedige burgeroorlog zou zijn uitgebroken.

Wat o.a. indruk op mij maakte was het onderdeel "ken je vijanden". In de gevangenis kwam Mandela tot de conclusie dat een vreedzame revolutie niet kon lukken zonder het vertrouwen te winnen van de blanke Afrikaners. Hij maakt dat direct concreet door de Afrikaanse taal te leren spreken en de Afrikaanse geschiedenis te bestuderen. Zijn mede ANC gevangenen begrepen daar helemaal niets van want dat was de taal en de geschiedenis van de vijand en daar wilden ze helemaal niks mee te maken hebben. Maar Mandela ging gesprekken aan met de bewakers die hij als een afspiegeling van de blanke maatschappij zag. En in de latere onderhandelingen over de afschaffing van de apartheid wist hij zijn gesprekpartners te verbazen met details over de veldslagen van de Boeren tegen de Engelsen.

En zo zijn er meer prachtige voorbeelden hoe visionair Mandela was en hoe slim hij opereerde. En wat blijft hangen is dat het vele male moeilijker is om te onderhandelen, begrip op te brengen en te vergeven dan met geweld je zin door te drijven. En in dat opzicht kan de wereld nog steeds veel van Nelson Mandela leren.

Reserveer Nelson Mandela: 15 lessen over leven, liefde en leiderschap in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: