maandag 1 september 2014

Spring, summer, fall, winter... and spring

Ik ben de zomervakantie ingedoken met een hele stapel films. Om m'n bieblogvoorraad bij te werken. Dat wordt dus smullen hier de komende maanden. Je bent vast gewaarschuwd. Ik begin dit nieuwe seizoen maar met de laatste film die ik zag, want oh oh, wat een pareltje. Een spirituele reis door de  seizoenen van het leven: Spring, summer, fall, winter... and spring, van de Zuid Koreaanse regisseur Kim Ki-duk.

Een jonge Boeddhistische monnik leeft met zijn wijze oude meester een kluizenaars bestaan op een onvoorstelbare plek. Een houten hutje, op een soort vlot, midden in een meertje, midden in een vallei. De keuken en badkamer heb ik er niet in kunnen ontdekken, maar ach, die hadden toch geen rol in de film. De jongen leert in deze lente een harde les in lijden. En als hij, jaren later, in de zomer in aanraking komt met de liefde wordt het er allemaal niet beter op. Maar de meester blijft rustig en volhardend. Weer wat jaren later, in een mooie herfst, komt de jongeman weer terug. Verwilderd door woede, jaloezie en hebzucht. De les naar verlichting bereikt daar een prachtig hoogtepunt. Evenals de dood, helaas. Om uiteindelijk tot rust te komen in de ijzig koude winter, als de inmiddels oude monnik het leven van z'n meester voortzet. En doorgeeft. De cirkel van het leven is rond.

Zat ik al verwonderd naar de schoonheid van alle natuur, van de verbeelding, de muziek, de kleuren en de verstilling te kijken. Ik werd pas echt verrast door het zien van The Making Off. Sla die bij deze film zeker niet over. Die hele Boeddhistische cultuur is meegenomen in de wijze waarop deze film is gemaakt. En alle seizoenen - evenals sommige handelingen - hebben ze letterlijk met de hele crew op dat vlotje doorleeft. Hoe ze met tien man achter de camera, opgepropt in die kleine ruimte, toch een gevoel van leegt hebben weten vast te leggen. Onbegrijpelijk.

Ik ben weer helemaal zen en opgeschoond na deze reis.Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: