woensdag 22 april 2015

De kraaien van Van Gogh

2015 is Van Gogh jaar. Op 29 juli 2015 is het namelijk precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed.En toen zag ik 'De kraaien van Van Gogh' liggen van Dick van den Heuvel. Met het Van Gogh jaar in mijn achterhoofd leek me dit een passend boek. Van den Heuvel schrijft naast boeken ook scenario's voor films en toneelstukken. Dat is duidelijk te merken als je dit boek leest.Je ziet het verhaal zonder problemen voor je ogen verschijnen.
'De kraaien van Van Gogh' gaat over de gepensioneerde bibliothecaris Gijsbert die na de dood van zijn vrouw als suppoost bij het Van Gogh museum gaat werken.


Op een dag vindt Gijsbert, vlak voor dat het museum de deuren opent, een lijk in één van de zalen. Hoe is dat daar terecht gekomen en hoe kan het dat op de camera;s van het museum niets te zien is?

Gijsbert neemt het allemaal rustig in zich op. Wat kan er zijn gebeurd? De man komt hem bekend voor. Het is een kunsthandelaar waar hij wel eens iets over gelezen heeft. Het intrigeert Gijsbert en hij gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Zo komt hij in de wereld van de kunsthandel terecht en wordt het steeds geheimzinniger als er plotseling brieven van Van Gogh opduiken waarin de moord ter sprake wordt gebracht.

Rechercheur Susan Scheffer vindt Gijsbert in eerste instantie vooral lastig, maar na verloop van tijd komen de stukjes steeds meer bij elkaar en begint Susan steeds meer waardering voor Gijsbert te krijgen.

Dat is precies wat ook met je als lezer gebeurt. Gijsbert is een sympathieke oude man. Een beetje eigengereid, maar met het hart op de juiste plaats. De vondst van het lijk betekent voor Gijbert het begin van een enerverende tijd...

Lekker boekje om te lezen. Niet al te dik, onderhoudend verhaal en met sympathieke hoofdpersonen. Leuk omdat het in Nederland speelt en je en passant ook nog het een en ander over Van Gogh te weten komt.

Reserveer in onze catalogus

1 opmerking:

pleun zei

Lijkt me een leuk verhaal en leuk geschreven recensie. Ik heb het direct besteld! hopelijk kan ik het snel lezen! Damk je wel!