woensdag 8 april 2015

Dicht bij mij

Aan de randen van de waanzin op ons weblog nog eentje waar de grens tussen waan en werkelijkheid soms moeilijk te ontdekken valt. Luana Lewis schreef de psychologische thriller 'Dicht bij mij' over psychologe Stella, die na een traumatische ervaring steeds verder is weggezakt in angsten en paniek voor de buitenwereld, waardoor haar leven zich volledig afspeelt binnen de muren van haar woning. Totdat op een ijskoude middag Blue bij haar aanbelt. Stella laat haar binnen; je kunt een jong meisje dat nauwelijks warm genoeg gekleed is voor de ijzige sneeuwstorm die buiten rondraast toch niet buiten laten staan doodvriezen? En dan vertelt Blue haar levensverhaal, maar wat is daar van waar en wat niet?

Luana Lewis is klinisch psycholoog en schreef met 'Dicht bij mij' haar thriller debuut. Ze is psycholoog en heeft deze ervaring ook gebruikt bij het schrijven van dit boek met ondermeer aandacht voor agorafobie (pleinvrees), de relatie tussen een therapeut en een patiĆ«nt en posttraumatische stress.

In het verhaal volgen we drie verhaallijnen die samen duidelijk maken wat er met Stella aan de hand is, wat de rol van haar echtgenoot is en hoe de jonge Blue in dit verhaal past. Het eerste verhaal is dat van het nu waarin Stella Blue binnenlaat en haar angstaanvallen probeert de baas te blijven, terwijl Blue telkens weer andere verhalen opdist. Het tweede verhaal is het verhaal van een jong meisje en haar bezoeken aan haar therapeut, waarbij onduidelijk is wat er zich echt afspeelt en wat de waanbeelden van het meisje zijn. Het derde verhaal maakt langzaamaan duidelijk wat er met Stella is gebeurd en waarom zij in een volkomen isolement leeft. 

Deze verhalen zijn uitermate goed geschreven in mooi proza. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ze ongeloofwaardig waren. Lewis voert je mee in een proces waarin je aanvoelt hoe het moet zijn om als intelligente vrouw langzaam maar zeker de controle te verliezen, als je iets heel afschuwelijks in je leven is overkomen en je dat niet kunt verwerken.

Als je van de boeken van Nicci French houdt is dit zeker een aanrader!

Geen opmerkingen: