woensdag 7 september 2016

Het geluid van de nacht

Onlangs verscheen Het geluk van een wijngaard van de Spaanse schrijfster Maria Duenas. Ik las in de vakantie Het geluid van de nacht, de debuutroman uit 2009 van deze schrijfster. De boeken van Maria Duenas mikken door hun uiterlijk en (Nederlandse) titelkeuze op een groot publiek, en dat verdient het ook. Denk echter niet dat je wordt geconfronteerd met een makkelijk te lezen romantische familiegeschiedenis. De boeken van Duenas hebben daarvoor teveel diepgang en vertellen je zoveel meer dan alleen het verhaal van een vrouw die door vallen en opstaan leert om op eigen benen te staan en te vertrouwen op haar eigen kracht.

Ik vind het zo flauw dat dit boek wordt vergeleken met De schaduw van de wind, de mega-bestseller van Carlos Luiz Zafon. Alsof 'Het geluid van de nacht' het nodig heeft om hiermee te worden vergeleken. Jazeker, beide zijn prachtige vertellingen met de geschiedenis van Spanje op de achtergrond, maar 'Het geluid van de nacht' is toch echt de boeiende schepping van Duenas die een eigen podium verdient. In dat opzicht vind ik de Spaanse titel 'El tiempo entre costuras' (De tijd tussen naaiwerk) veelzeggender, maar de uitgever denkt daar blijkbaar anders over.

'Het geluid van de nacht' speelt zich af in de eerste helft van de vorige eeuw waar ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden als de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijk deel speelt zich af in Marokko waar zich het Spaanse protectoraat bevond. Dat was toen een kosmopolitische vrijplaats waar de zeden en normen een stuk losser waren dan in Spanje zelf. Ik had er nooit van gehoord. Het is een geschiedenis die zo anders is dan de huidige verhalen over Marokko. Sira volgt als jong meisje haar hart en gaat met haar minnaar naar Marokko vlak voor in Spanje de burgeroorlog uitbreekt. Al gauw blijkt dat Ramiro in verkeerde zaken verwikkeld raakt en hij vertrekt met de noorderzon, Sira berooid achterlatend. Door de penibele situatie in haar thuisland is het onmogelijk om vanuit het protectoraat terug te keren naar Spanje. Met een grote schuld en niemand om op terug te vallen lukt het Sira, dankzij haar talent als naaister, te overleven. Ze zet in Tétouan een lucratief naaiatelier op dat een bonte stoet Europese vrouwen bedient. Door haar contacten met belangrijke en invloedrijke klanten komt ze aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in aanraking met spionageactiviteiten die haar terugbrengen naar Madrid.

Naast het aangrijpende verhaal van een vrouw die zichzelf staande weet te houden voert 'Het geluid van nacht' je door de boeiende geschiedenis van Marokko, Spanje en Portugal.

Of het nu komt door de marketing van de uitgever of toch door het talent van Duenas, deze debuutroman over een eenvoudig meisje dat uitgroeit tot een couturière van aanzien en tot een geheim agent, is door een miljoenenpubliek en door de pers, terecht, zeer lovend ontvangen.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: