maandag 29 augustus 2016

Twee katten in de bibliotheek


Kort geleden viel m'n oog op een - voor mij - opvallend boek. Twee eigenwijze kattensnuiten staarden me aan vanaf een opgeslagen oud boek. de titel: Twee katten in de bibliotheek, een verhaal met een staartje. En helemaal onderaan: Waargebeurd verhaal van twee bijzondere katten die het hart van een strenge bibliothecaresse ontdooien. Dus. Ik kocht het boek blind. Voor de zomervakantie. Gewoon, omdat het zo grappig toevallig was. Bibliotheek, katten, streng... dit moest wel een leuk boek zijn.

Ik moet zeggen, het geheel viel wel een beetje tegen hoor. Niet bijzonder goed geschreven, niet bijzonder spannend of aangrijpend. Behalve dan dat de katten aan het eind natuurlijk sterven, die hield ik niet droog. Maar ik vind wel dat dit boek in elke bibliotheek moet staan en dat het door heel veel bibliothecarissen gelezen moet worden! En dat meen ik serieus. Het is namelijk één groot feest van herkenning en het geeft een hele mooie kijk op het stereotype bibliotheekwerk van de jaren 80 en 90 en de beleving van de opkomende digitalisering. Geweldig om te lezen hoe het dagelijks leven in de gemiddelde bibliotheek er toen aan toe ging in vergelijking met de huidige tijd. Wat een evolutie!

Jan Louch was bijna twintig jaar bibliothecaris in een klein dorpje ergens in Nevada in die jaren 80 en 90. Geen opleiding, maar wel verknocht aan lezen. Dat was in die tijd (en in zo'n omgeving) voldoende om aan het werk te kunnen. Omdat er muizen waren - en omdat ze ook gek was op dieren - stelde ze voor een kat te nemen. Dat werd een Schotse vouwoorkat, in die tijd een nog onbekend ras. En zeg nou zelf, die zijn toch té schattig! Ze wist dat twee katten gezelliger zou zijn, maar voor die tweede moest nog wel een tijdje gespaard worden. De namen stonden ook al vast. Ze zouden Baker en Taylor gaan heten. Vernoemd naar een belangrijke grootboekhandel in Amerika. En dat bleek een schot in de roos.

Omdat die grootboekhandel wel een mooie marketingstunt in de katten zag, boden ze aan de tweede kat aan te schaffen. Op voorwaarde dat ze zouden meewerken aan een fotoshoot voor een reclameposter. Het werd het begin van een grootse carrière voor de bibliotheekkatten. Elke bibliotheek had één of meer posters van Baker en Taylor. Er kwamen tassen, t-shirts en andere merchandice die als hete broodjes over de toonbank gingen. En de kleine bibliotheek kreeg bijna de status van 'bedevaartsoord' voor fans uit het hele land. Regelmatig werden de katten zelfs 'gereserveerd' alsof het boeken waren. Hilarisch.

In het boek schrijft Jan over wat deze katten voor haar, voor de bibliotheek, de klanten en de hele regio betekenden. Hoe hun dagen eruit zagen, hoe ze hun leven in de bibliotheek leefden. Ze schrijft over de correspondentie met een Baker en Taylor fanclub, opgericht door een juf van groep 3, die de katten gebruikten om de kinderen brieven te laten schrijven. De avonturen van de fotoshoots ontbreken natuurlijk niet en er komen zelfs andere bibliotheekkatten aan het woord. Want dat andere bibliotheken dit voorbeeld gingen volgen kon bijna niet uitblijven.

Kortom, heel grappig om te lezen, vooral door de ogen van een bibliothecaris, en heel geschikt voor een zorgeloze vakantie!


Reserveer het boek (niet de katten!) in onze catalogus.

Geen opmerkingen: