zondag 30 oktober 2016

NL: Populisme - Maarten van Rossem

“Onze democratie wordt bedreigd door het populisme. Kiezers zijn te dom voor democratie”, aldus Maarten van Rossem.
In 2009 verscheen zijn boekje over ‘hedendaags populisme', onder de titel Waarom is de burger boos?  Van Rossem vraagt zich af hoe het kan dat er in welvarend land zoveel mensen zo negatief gestemd zijn. En zo negatief, dat zij zich aangetrokken voelen tot populistische politici die vinden dat de huidige volksvertegenwoordiging baantjesjagers, zakkenvullers zijn, die geen idee hebben van het leven van de gewone man en daarom allemaal maar beter kunnen opzouten.



Van Rossem probeert duidelijk te maken dat de westerse democratie een probleem heeft: het systeem wordt bedreigd door populisme.
Populisme is echter geen nieuw en ook geen typisch Nederlands verschijnsel. Wel relatief nieuw is het verschijnsel dat Pim Fortuyn introduceerde: de afkeer van de vermeende islamisering van de samenleving. Geert Wilders heeft zich nog verder vastgebeten in deze “paranoïde waan.” Dat hun verhaal zo’n gehoor krijgt, is deels te verklaren door de rol van de media. De populistische manier van politiek bedrijven komt overeen met de logica van de media: beiden gedijen het best bij “theater en drama, alles is goed wat de dagelijkse routine overstijgt en de kijker emotioneert.”
Van Rossem laat met humor de merkwaardige paradox zien dat we nooit zo welvarend en veilig zijn geweest, maar ook nooit zo ontevreden en angstig.

Donderdagavond 10 november houdt Maarten van Rossem een lezing over populisme en of de democratie een achterhaald concept is. Moeten we bang zijn voor het populisme? Is het een enge ziekte of juist een nuttig symptoom?

Tijdens Nederland Leest geeft de Bibliotheek ieder jaar in november een boek cadeau. Dit jaar staat niet het boek centraal, maar het thema democratie.
Wat vind jij van de democratie? Geef je mening, en krijg een boek. Je kunt kiezen uit Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander. Je kunt je mening online geven, of bij Bibliotheek Hengelo Stad.

En verder
is vrijdagavond 25 november het schrijversduo Anna Levander (Annet de Jong en Dominique van der Heyde) op bezoek om te praten over democratie en hun serie Morten.
- vertelt lokaal politicus Marc ten Barge tijdens het schrijverscafé op woensdag 30 november, hoe je een persoonlijk essay kunt gebruiken in de politiek.

Ook interessant over dit onderwerp om te lezen:
Autoriteit door Paul Verhaeghe
Tegen verkiezingen door David van Reybrouck

Reserveer Waarom is de burger boos? hier in onze catalogus

Geen opmerkingen: