maandag 24 oktober 2016

Strijd om Drakeneiland

De maand november staat weer in het teken van de landelijke leescampagne Nederland Leest. Met dit jaar niet één centraal boek, maar een centraal thema: democratie. En een nieuwe deelcampagne voor de jeugd van 10-14 jaar. Nederland Leest Junior gaat vanaf volgende week van start op ten minste 18 basisscholen in Hengelo. De kinderen van groep 7 en 8 lezen dan de speciale editie van Lydia Roods Strijd om Drakeneiland. Een boek dat het thema democratie op eigen wijze aan de kaak stelt.

De serie Drakeneiland van Lydia Rood doet het goed bij de jeugd. En ik snap dat wel. De verhalen bevatten veel van wat kinderen aanspreekt: avontuur, beetje humor, veel herkenning, goed leesbaar, snel tempo en veel verschillende karakters, dus er zit voor ieder kind wel een favoriet bij.

Drakeneiland is een eiland waar kinderen naartoe worden gestuurd die iets hebben uitgehaald. Een soort klein Australië. Ze denken in eerste instantie dat er achter elke deur een bewaker staat, maar dat is niet zo. Er zijn helemaal geen volwassenen op dit eiland, alleen maar kinderen. Ze moeten het gewoon helemaal zelf uitzoeken met elkaar. En dat levert natuurlijk genoeg ruimte voor een heleboel avonturen!

In Strijd om Drakeneiland verschijnt er een nieuwe groep kinderen op het eiland met een sterke leider, Marnix, die gelijk de boel wil overnemen. Hij lapt de Tien Wetten aan z'n laars, manipuleert en intimideert andere kinderen om hem te steunen, er verdwijnen zelfs kinderen en hij kroont zichzelf tot koning. Het kan verkeren. Kleine Mo ziet het met lede ogen aan. Hij snapt niet dat niemand in opstand komt, dat dit gewoon kan gebeuren. Hij is dan misschien klein en verlegen, maar wel dapper. Dus hij bedenkt een plan en samen met een paar moedige vrienden proberen ze het eiland terug te veroveren.

Wij zien hierin allerlei mogelijkheden om met kinderen in gesprek te gaan over democratie. Hoe komen wetten tot stand, wie houdt toezicht op naleving, wat gebeurt er als je je er niet aan houdt, hoe kies je een leider, waar moet die aan voldoen, wat is het verschil met een dictator? Nou ja, je snapt wel. Niet alleen leuk om te lezen, en de andere delen uit de serie te lenen, maar vooral interessant om met elkaar in gesprek te gaan. En dat is precies het doel van deze editie van Nederland Leest!

Ik wens alle kinderen heel veel lees- en debatteerplezier. Ik wens alle volwassenen hetzelfde met de boeken die vanaf november te vinden zijn in de bibliotheek. En ik wens iedereen vooral een heel mooi democratisch debat! We zien je graag terug in de bibliotheek.

Reserveer het boek in onze catalogus.
Bekijk de serie Drakeneiland.

Geen opmerkingen: