maandag 10 april 2017

Kleine filosofie van het rijtjeshuis

Filosoof en huisvader Pieter Hoexem woont in een doorsnee rijtjeshuis in een saaie buitenwijk in een provinciestadje. Nou niet echt een plek waar je geïnspireerd raakt om over zware filosofische vraagstukken na te denken. Het lijkt allemaal eerder wat sneu, sullig en saai.

Maar dat is een groot misverstand. "Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg" aldus de zestiende-eeuwse schrijver Michel de Mointaigne. Thuis zijn heeft misschien niets heldhaftigs maar het is zeker niet sneu, sullig en saai. Kleine filosofie van het rijtjeshuis gaat o.a. over verhuizen, buren, verbouwen, het trottoir en het tuinhek. Pieter Hoexem laat zien hoe wonderbaarlijk deze alledaagse onderwerpen kunnen zijn.

Neem bijvoorbeeld het tuinhekje. Een jaar na de oplevering besloten beiden buren van Hoexem dat er tuinhekjes moesten komen. Hij had wat reserves. Was dat niet bekrompen en bezitterig? Dan gaat het verder met Jean-Jacques Rousseau die het plaatsen van een hek zag als een zonde tegen de natuur. Ook gaat hij in op de geschiedenis van het tuinhek in Nederland. Hoexem observeert de hekjes in zijn wijk en het valt hem op dat vrijwel alle hekjes open staan. Zijn conclusie is uiteindelijk dat een hekje geen teken is van kleingeestige bezitterigheid maar juist een vriendelijke en beleefde begroeting. Maar hoe zit het schuttingen? Ook daar komt hij tot een filosofisch onderbouwde conclusie: goede schuttingen maken goede buren.

Kleine filosofie van het rijtjeshuis is een heerlijk boek. Want laten we wel wezen: een groot deel van ons leven brengen we in en rond ons huis door. En daarom vind ik de thema's die Pieter Hoexem in zijn boek bespreekt ook zo fascinerend. Ze zijn misschien niet zo hip maar wel super relevant want je hebt er dagelijks mee te maken en tegelijk krijgt het zo veel meer betekenis. En ik vind het knap hoe hij filosofie zo toegankelijk kan brengen.

Reserveer Kleine filosofie van het rijtjeshuis in onze catalogus. (ook als e-book te leen)

Geen opmerkingen: