woensdag 8 augustus 2018

C.J. Tudor: De krijtman

Het schijnt een hype te zijn De krijtman van C.J. Tudor. Daar was ik mij niet van bewust. Maar goed, zoals dat gaat met hypes, de meningen zijn verdeeld. Ik behoor tot de groep enthousiastelingen en dat heeft met name te maken met de sfeer die Tudor weet op te roepen met dit verhaal. Is het magisch of meer sinister? Er broeit iets, maar waar zit 'm dat in?
Zoals zo vaak in boeken lopen er twee verhaallijnen naast elkaar: het verhaal van Eddie als twaalfjarig jongetje en het verhaal van de volwassen, tweeënveertig jarige Eddie dertig jaar later.


Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Was het dat afschuwelijke ongeluk? Of toen ze het eerste lichaam vonden? Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie De Krijtman voor het eerst ontmoette.
In 1986, als Eddy twaalf jaar is, gebeurt er in de zomervakantie een verschrikkelijk ongeluk op de kermis, als een onderdeel van een attractie losschiet. Eddy is met zijn vrienden op de kermis als dit ongeluk plaatsvindt, maar door toeval bevindt hij zich op de plek van het ongeluk zonder zijn vrienden. Wel ontmoet hij daar de nieuwe leraar van school, die de krijtman wordt genoemd. Samen verrichten ze een heldendaad door een gewond meisje eerste hulp te verlenen.

De zomer kabbelt voort. Eddy en zijn vrienden maken mee wat vrienden van twaalf jaar zoal meemaken. De sfeer wordt echter steeds iets benauwder, grimmiger. De Krijtman en de gecodeerde tekeningen met de krijtjes die de jongens bedenken lopen als een rode draad door de warme, lange zomervakantie. De gebeurtenissen die ogenschijnlijk als losse incidenten, zeker door de ogen van een twaalfjarige, plaatsvinden leiden uiteindelijk tot een gruwelijke climax met de vondst van het zwaar verminkte lichaam van een meisje. De moord wordt nooit opgelost.

Het is dertig jaar later. De vrienden zijn uit elkaar gegroeid en ieder hun weg gegaan. Dan ontvangt Eddy een envelop met daarin een krijtje en de tekening van een stokmannetje. En al even verrassend is het bezoek van één van zijn vrienden van toen die komt melden dat hij weet wie er achter de moord zit van destijds en daar een boek over wil schrijven. Opvallend: hij heeft een envelop met een krijtje en een tekening van een stokmannetje ontvangen. Eddy gaat op onderzoek uit als zijn voormalige vriend de volgende dag verdronken uit de rivier wordt gevist.

Bijzonder knap hoe de schrijfster het verhaal vanuit het gezichtspunt van een twaalfjarige vertelt en in de hoofdstukken van de tweeënveertigjarige Eddy de volwassen man aan het woord laat.
Heerlijk boek!

Reserveer De Krijtman in onze catalogus

Geen opmerkingen: