maandag 17 juni 2019

Captain Fantastic

In het kader van vaderdag deze keer een film over een bijzonder vader; Captain Fantastic. Met de heerlijk mysterieuze Viggo Mortensen in de hoofdrol als de fantastische vader Ben. Nou ja, daar zijn de pedagogisch didactische meningen misschien over verdeeld. Maar zeker is wel dat hij met hart en ziel het beste wil voor z'n zes kinderen. En daarvoor kozen hij en z'n vrouw voor een compleet afgezonderd leven in de bossen van Washington State. Dat levert een gelukkig gezinsleven op. Totdat moeder Leslie komt te overlijden.

Ben en Leslie kozen voor een afgezonderd en spartaans leven in de bossen. Puur en overzichtelijk. Daar werden zes kinderen geboren, die een zeer bijzondere levenstraining krijgen. Ze zijn fysiek sterk en gezond. Ze kunnen op alles jagen en weten wat wel en niet eetbaar is. Ze leren over geschiedenis, wetenschap, kunst en filosofie. Bedenk het en ze kunnen erover meepraten. Praten en zichzelf uitdrukken kunnen ze sowieso heel goed. Het enige waar het ze eigenlijk aan ontbreekt is lessen in het sociaal maatschappelijke leven. En de liefde.

Al die aspecten komen voorbij wanneer de moeder overlijdt en het gezin naar de bewoonde wereld trekt om bij de begrafenis te zijn. Dat ligt allemaal nogal wat gecompliceerd. Haar ouders verbieden hem hierbij aanwezig te zijn, vooral omdat ze denken dat het allemaal zijn schuld is dat hun dochter en kleinkinderen in de bossen worden 'vastgehouden'. En later proberen ze hem ook nog uit de ouderlijke macht te zetten. De ultieme botsing tussen verschillende normen en waarden, en ouderliefde. En een voorbeeld van het misbruiken van macht en geld.

Natuurlijk kun je vragen stellen bij deze extreme vorm van opvoeding. Op veel momenten poppen er wat-als-vragen naar boven. Maar het levert wel hele bijzondere kinderen op. Echt ontroerend goed gespeeld door deze jonge acteurs. En het levert hele grappige scènes. Vooral als dit gezin zich in die vreemde buitenwereld begeeft, vol 'dikke' mensen, computerspelletjesverslaafde kinderen en hypocriet gedrag. Liegen is niet de sterkste kant van deze kinderen, zij hebben geleerd gewoon te zeggen waar het op staat. Heel verhelderend. Dat de twee oudste zonen wat tegenwicht beginnen te bieden aan hun charismatische vader is ook wel weer logisch. Zij willen hun vleugels uitslaan.

Het raakt me om te zien hoe je als ouders worstelt met die vraag wat is het beste voor mijn kind. Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Net zoals er geen makkelijke moraal is. Captain Fantastic is een statement tegen de consumptiemaatschappij en de rubberen stoeptegelmentaliteit van sommige ouders. Maar meer nog dwingt het tot nadenken over wat goed ouderschap nu eigenlijk is.


Reserveer de dvd in onze catalogus.

Geen opmerkingen: