donderdag 13 juni 2019

De platenzaak - Rachel Joyce

We luisteren tegenwoordig steeds vaker naar muziek via apps zoals Spotify en Apple Music. We hebben geen tastbaar album meer in de hand, maar streamen al onze favoriete nummers vanaf smartphone naar bluetooth speaker.

Ik ben begin jaren '80 geboren en opgegroeid met de cd. Ik had eerst nog wel een pick-up om oude singeltjes van mijn broer af te spelen, maar voor mij was de cd dé muziekdrager van mijn jeugd. Nu luister ik via Spotify, want er komen voortdurend nieuwe technologieën op de markt en dan verander je mee. Maar Frank, de hoofdpersoon van De platenzaak van Rachel Joyce, wil niet veranderen.

Het is eind jaren '80 en de wat wereldvreemde Frank verkoopt platen, absoluut géén cd's. Hij houdt hier hardnekkig aan vast, ook al neemt de populariteit van vinyl snel af. Samen met de andere bewoners en winkeleigenaren van een Engels achterafbuurtje probeert hij er het beste van te maken.  Het boek schets een mooi en aandoenlijk beeld van deze groep mensen die de veranderingen en vooruitgang maar moeilijk kunnen bijbenen.

Omdat Frank zich niet aan wil passen, komt zijn platenwinkeltje al snel in de problemen. Ook privé loopt het niet lekker. Maar hij is goed met mensen. Als zij met hun eigen sores en problemen in zijn winkel ronddwalen en moeite hebben een keuze te maken, weet Frank precies wat ze nodig hebben. Dan komt er een mysterieuze Duitse vrouw zijn leven binnen wandelen en Frank wordt hopeloos verliefd op haar. Maar zijn verleden met een dominante moeder zit hem in de weg.

In het boek wordt veel muziek beschreven. Ik vond het een verrijking om de genoemde liedjes tussen het lezen door te beluisteren. Mocht je dat ook willen doen, dan is er - oh, de ironie - op Spotify een playlist te vinden.     

Reserveer De Platenzaak in de Bibliotheek

  

Geen opmerkingen: