maandag 17 augustus 2020

Laat me je een verhaal vertellen

Tijdens m'n zoektocht door de bibliotheek naar leesvoer ter voorbereiding op m'n vakantie gebeurde er iets heel geks: ik vond een boek. Ja serieus, ik vond letterlijk een boek. In de bibliotheek. Het echt bijzondere was, dat het geen bibliotheekboek was. Het was gewoon een boek dat iemand in onze kast had neergelegd. Zonder afzender. En het leek er speciaal voor mij te liggen. Dus ik nam het mee. En dat is één van de mooie dingen die me deze zomer is overkomen.

Ik was er al voorbij gelopen, toen ik me bedacht dat me iets was opgevallen. Dat zal de krachtige kleur zijn geweest. En de dromerige foto waarschijnlijk. Of het was iets in de titel Laat me je een verhaal vertellen dat me uitnodigde terug te lopen en het te pakken. Pas toen ik na het lezen van de achterkant de boekhoek wilde bekijken, zag ik dat die ontbrak. Evenals alle typerende rug-etiketten en onze bibliotheeksticker. Huh? Het enige dat erin stond geschreven was €2,50 (een ramsj boek?!) en een verwijzing naar blz. 24/25 (een persoonlijke boodschap?). Bij het per ongeluk inleveren zou dit boek al na de eerste opruim-stap door ons zijn gevonden. Iemand had dit dus doelbewust achtergelaten, en hield misschien zelfs wel in de gaten hoe lang het er zou liggen. Ik voelde me bijna bekeken. En vereerd.

De schrijver Jorge Bucay is een psychiater uit Argentinië, die ook praktijk houdt in Mexico en Spanje. Ik weet niet hoe autobiografisch dit is, maar Laat me je een verhaal vertellen bevat hartverwarmende, bijzondere verhalen, gebaseerd op de vele bezoeken van de jongeman Demian aan zijn psychotherapeut Jorge. Dat schrijver Jorge in werkelijkheid een zoon blijkt te hebben die Demian heet, zal niet helemaal toevallig zijn en maakt dit boek nog intrigerender voor me.

Deze therapeut Jorge helpt Demian beter in het leven te staan en antwoorden op zijn vragen te vinden door hem elke sessie een toepasselijk verhaal te vertellen. Het zijn bestaande klassieke, moderne en volksverhalen, door de therapeut bewerkt om bepaalde levensvraagstukken te verklaren. Al deze verhaaltjes, omlijst met start en einde van de sessie, zijn verzameld in dit boek. De thema's meanderen door alle vraagstukken van het leven, zoals de relaties met ouders, geliefde, vrienden en collega's, het krijgen van waardering en zelfwaardering en omgaan met je basisemoties angst, boosheid, verdriet en vreugde. Oh ja, en de zin en onzin van therapie, ook heel aardig.

Ik heb deze zomer met veel plezier én veel herkenning elke dag één of een paar verhaaltjes gelezen. Heel snel gaat het niet, want elk verhaaltje vraagt even wat tijd om in te dalen en te herkauwen. Er staat altijd weer meer in dan je van die paar bladzijden doet vermoeden. En elke keer dacht ik bij mezelf: hoe bijzonder dat dit boek net nu mij heeft gevonden.

Wie het ook heeft achtergelaten: bedankt! Het blijkt zelfs zeldzaam, want je reservering moet van buiten de provincie komen. En het is ook niet meer leverbaar in de boekhandel. Maar laat me je vertellen... het is de moeite van het reserveren waard.

Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: