donderdag 27 augustus 2020

Top 10: Beste boeken voor jongeren

Tien boeken voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren, de prijs bij de Boekenweek voor

Jongeren. De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen. Een jongerenjury (gevormd door jongeren tussen de 15 – 18 jaar) kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2020 worden in september bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt. Hier de tien kanshebbers op een rijtje.
 
Darius de grote is niet oké - Adib Khorram
Darius wordt gepest en is vaak depressief. Zijn moeder is Iraans, zijn vader Amerikaans. Met zijn vader kijkt hij vaak naar Star Trek en Darius spreekt dan ook vloeiend Klingon. Als hij voor het eerst naar Iran gaat om zijn familie te bezoeken, ontdekt Darius wat vriendschap en je ergens thuis voelen betekenen.

Reserveer

De bijzondere woorden van Gioia - Enrico Galiano
De 17-jarige Gioia Spada is slim, verlegen en met heel andere dingen bezig dan haar klasgenoten. Zo verzamelt ze bijzondere, onvertaalbare buitenlandse woorden. Haar ouders hebben het te druk met hun eigen problemen. Ze praat eigenlijk alleen met haar filosofieleraar Bove en haar fictieve vriendin Tonia. Dan leert Gioia bij toeval een jongen, Lo, kennen en in hem vindt ze een zielsverwant. Alleen is er iets vreemds met Lo aan de hand. Wat houdt hij voor haar verborgen?

Reserveer


De executie - Daniëlle Bakhuis
Het jaar 2048. De mensen leven in een totalitaire staat onder regime van het Collectief. Vijf jongeren hebben de wet overtreden en worden vier van die vijf tieners in een spectaculaire live tv-show tot de doodstraf veroordeeld.  Het is een spannende en goed geschreven dystopische sciencefictionthriller. Volgens het nawoord is de schrijfster geïnspireerd door de steeds extremer wordende tv-formats en haar fascinatie voor de doodstraf, waarvan zij fel tegenstandster is.

Reserveer


De zwendelprins - Rima Orie
Simran (17) werkt als keukenhulp in het paleis van de maharadja van Suryan als ze wordt ontvoerd door een mysterieuze prins uit het noordelijke Fengart. Al snel blijkt dat Simran niet zomaar kan terugkeren naar haar oude leven. Wat volgt is een groot avontuur dwars door de bergen en de woestijn, waarin Simran zichzelf en haar eigen cultuur beter leert kennen.

Reserveer
De geur van groen - Pamela Sharon
Raven is blind. Dankzij haar beste vriendin May-Lin, die haar vertelt hoe kleuren ruiken en voelen, krijgt de wereld voor haar toch wat kleur. Als er iets ingrijpends gebeurt, moet Raven zich alleen zien te redden. Wanneer ze Roan ontmoet, vindt ze hulp en liefde en leert ze hoe ze om moet gaan met alles. Totdat ze achter een geheim komt en ze moet beslissen of ze daarmee kan omgaan.

ReserveerLand van dadels en prinsen - Frank Nellen
Na een ruzie met zijn vader besluit de vijftienjarige Simon de zomer door te brengen bij zijn oom, die in een Parijse banlieue woont. Daar ontmoet hij Youssef, een Algerijnse jongen met een hang naar avontuur. De twee zijn al snel onafscheidelijk. Samen klimmen ze op gebouwen en zwerven ze over de daken van de stad - steeds hoger, op zoek naar het gevoel vrij te zijn. Maar wanneer Simon door een ongelukkig toeval Youssefs grootste geheim ontdekt, komt hun vriendschap onder druk te staan.

Reserveer


Nicolas en de verdwijning van de wereld - Anne Eekhout
In deze dystopie probeert een achtjarige jongen, Nicolas, grip te krijgen op het bestaan. Op het moment dat bekend wordt gemaakt dat er een zwart gat met een snelheid van 200 kilometer per seconde richting aarde suist, om deze met alles erop te vernietigen, verandert de wereld in een anarchistische bende. Terwijl de volwassenen in zijn omgeving het hoofd laten hangen, probeert de jongen in oplossingen te denken.

ReserveerPan's labyrint - Guillermo del Toro & Cornelia Funke
1944, Spanje. De 13-jarige Ofelia is met haar hoogzwangere moeder op weg naar haar nieuwe vader. Hij is een wrede kapitein in het Spaanse leger, die jaagt op rebellen in het bos. Onderweg ziet Ofelia een fee. Als ze ’s nachts bij haar moeder slaapt, komt de fee terug en lokt haar mee naar een labyrint in het bos. Daar ontmoet ze een faun die beweert dat Ofelia de verdwenen prinses van een onderwerelds rijk is. Ofelia krijgt drie opdrachten om te bewijzen dat dit zo is. Zal ze de opdrachten kunnen uitvoeren?

Reserveer

Toffee - Sarah Crossan
Allison (16) besluit van huis weg te lopen als haar vader haar begint te mishandelen. Als ze na een overnachting in een oude schuur de demente Marla ontmoet, groeit er begrip en een band tussen hen, en gloort er weer een toekomst voor Allison.

Reserveer

Vijf stappen van jou - Rachael Lippincott
Stella heeft taaislijmziekte en brengt veel tijd door in het ziekenhuis. Om in aanmerking te komen voor een longtransplantatie, houdt ze zich strikt aan haar medicijnschema. Dan komt de rebelse Will bij haar op de afdeling. Hij schopt haar hele leven overhoop.

Reserveer


Geen opmerkingen: