donderdag 6 augustus 2020

Het achtste leven (voor Brilka)

Deze keer een bieblog over een boek dat ik in mijn vakantie in augustus ga lezen, op aanraden van diverse familieleden. 'Het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen', aldus mijn neef Matthijs. En aangezien ik heel erg hou van dat enthousiasme voor een boek, heb ik het meteen op mijn lijstje gezet. 

Het gaat om een monumentaal familie-epos dat zich afspeelt tussen 1900 en nu. Het achtste leven (voor Brilka) vertelt over acht levens van één Georgische familie en begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. 

“Begerigheid in combinatie met genot kan de mens noodlottig worden. Onthoud dat alsjeblieft,” waarschuwt de Georgische chocoladefabrikant – woorden die hun schaduw vooruit werpen in deze roman. Christine, de jongste dochter, mooi en eigenzinnig, zoekt en vindt een luxe leven, maar voorziet niet dat haar huwelijk met een opklimmende partijbons een valstrik wordt, waarvan de uitkomst verwoestend is. Haar oudere zus Stasia, die haar leven lang blijft aarzelen, ziet haar luitenant direct na de huwelijksvoltrekking naar Sint Petersburg vertrekken, waarmee het lot van hun huwelijk bezegeld blijkt.

Terwijl Stasia’s zoon Kostja na de Tweede Wereldoorlog snel carrière maakt, gaat haar dochter Kitty, vermangelt in Stalins blinde machinerie, uiteindelijk ten onder. Een vergelijkbaar lot is Kostja’s dochter Elene en kleindochter Daria beschoren. Iedereen zoekt zijn eigen weg in de tijd waarin hij leeft – de tijd die voortdurend haar klauwen uitsteekt en niemand laat ontsnappen. Zou Brilka, voor wie het achtste leven bestemd is, als enige haar familie en haar tijd weten te overwinnen?

De familiegeschiedenis is onlosmakelijk verbonden met de Sowjet-Unie. De showprocessen en goelagkampen, de strijd tegen Hitler-Duitsland en de Koude Oorlog met het Westen en niet op de laatste plaats met de val die Georgië zijn onafhankelijkheid teruggeeft, maar het land wel meesleurt in chaos en verval.
Ik verheug me enorm op dit boek en kijk nu nog meer uit naar mijn vakantie. 

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is romancier, toneelschrijver en regisseur. Ze spreekt twee talen, schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Haar debuutroman Juja werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en Het achtste leven (voor Brilka) won de Independent Publishers’ Hotlist Prize.

Reserveer hier Het achtste leven (voor Brilka)

Geen opmerkingen: