dinsdag 18 mei 2021

Het bloemenmeisje - Anya Niewierra

Dit is mijn tweede luisterboek en direct staat Het Bloemenmeisje op nummer 1 van luisterboeken. Ik ben nog een newbie op het gebied van luisterboeken, maar dit boek is prachtig verteld door Charlotte Lab. 

Natuurlijk ga ik ervan uit dat het boek ook fijn is om te lezen. Dit is echter een verhaal dat verteld wordt door de ik-figuur "Nina". 

Bij dit boek vond ik het luisteren naar de woorden heel passend. Nina zorgde ervoor dat je de ontknoping van haar levensverhaal moest weten. 


Het verhaal begint bij het vinden van een meisje bij haar overleden moeder. Het bijzonder aan deze vondst is dat het tweetal afgezonderd in de bergen leefden. Het jonge meisje is Nina. Nina Fleurie is op het moment dat ze begint met vertellen een kruidenarts en ze woont in Frankrijk. 

Op 43-jarige leeftijd ontmoet ze haar tweelingzus. Ze wist tot dan toe niets van het bestaan van een tweelingzus. Het blijkt dat de zus een totaal ander leven leefde. Nina is opgegroeid in de bergen, ze leefde daar alleen met haar moeder. Haar zus daarentegen heeft een liefdevolle, vrij luxe, jeugd genoten. De zussen zijn blij dat ze elkaar leren kennen, maar zitten vol vragen over de scheiding van de twee op hele jonge leeftijd. 

Als de tweelingzus van Nina kort na de eerste ontmoeting verdwijnt volgt een reis door het leven van de moeder van beide "kinderen" en daarbij stuit Nina op veel toevalligheden en geheimen. Om de vermissing van haar zus op te lossen moet Nina haar laatste dagen nalopen. Wat heeft haar tweelingzus ontdekt? 

Het boek is een psychologische thriller en daar heb ik er al veel van gelezen. Toch wat dit verhaal zo anders. Het psychologische aspect werd zo goed uitgediept, waardoor je daden van veel personages uit het boek begreep. De schrijfster heeft ervoor gezorgd dat je de vele karakters kan doorgronden en je krijgt begrip, haat en nog veel meer gevoelens voor de diverse figuren. Iedereen heeft een reden om de dingen te doen die ze deden, ook al zorgde dit vaak voor verraad, geheimen en afschuw. 

Ook bijzonder aan dit boek is de omschrijving van de natuur. Van de vele plekken waar Het Bloemenmeisje zich afspeelt ga je houden en de schrijfster zorgde er zelfs voor dat ik de plekken opzocht op internet en eigenlijk in het echt wil bezoeken. 

"Het is raar hoe het geheugen werkt. Jarenlang verkeer je in de veronderstelling dat je het huis van je gedachten en herinneringen als geen ander kent en ineens lijken er deuren te zijn die je nooit hebt gezien" Een gedachte van Nina Fleurie die steeds meer van haar verleden te weten komt, ze komt eigenlijk veel te veel te weten. 

Na het luisteren zag ik pas dat het boek de Hebban Thrillerprijs kreeg in 2020. Het gevoel van actie en gevaar kreeg ik zelf pas tegen het einde. Als je graag een roman leest/luistert dan is dit boek ook zeker aan te raden. 

Een prachtig boek met veel persoonlijk drama. Ik wilde het in één keer uitlezen. Het voordeel van het luisteren was dat ik ook onder het wandelen, koken en strijken naar Nina's bijzondere levensverhaal mocht luisteren. Ik download snel weer een luisterboek via de online Bibliotheek. Gelukkig kan iedereen met een bibliotheekpas inloggen en luisterboeken en E-books downloaden of online lezen. 


Luisteren 

E-Book 

 

Geen opmerkingen: