dinsdag 4 mei 2021

Opdat wij niet vergeten

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels al meer dan 75 jaar achter ons. Maar herdenken blijft belangrijk. 'Dit mag nooit meer gebeuren'; dat is de boodschap van 4 en 5 mei. We herdenken, houden een minuut stilte en het vieren onze vrijheid. En voor wie meer wil weten zijn er duizenden boeken te lezen. 

Voor mijzelf brengen persoonlijke verhalen de boodschap het dichtst bij huis. Verhalen die ervoor zorgen dat die tijd voor me gaat leven. Dat ik me kan voorstellen hoe het geweest moet zijn. Dat ik me realiseer welke verschrikkingen mensen elkaar kunnen aandoen. Maar wat te lezen uit het grote aanbod?

De Koninklijke Bibliotheek heeft een themalijst gemaakt met daarin fictie, non-fictie en jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog die recent zijn verschenen. Ik deel vandaag een lijstje van de boeken die ik graag wil gaan lezen. De complete lijst vind je hier, mocht je ook zelf een leeslijstje willen maken.

Geen makke schapen. Een persoonlijke geschiedenis van joods verzet

Auteur Martijn Katan ging op zoek naar familieleden die zich in de oorlog actief verzetten. Hij vond er tot zijn verbazing maar liefst tien. Ze vervalsten papieren, voorzagen onderduikers van geld, brachten geallieerde soldaten in veiligheid en liquideerden gevaarlijke verraders. Katan reconstrueert hun verhalen op basis van archieven, brieven, krantenberichten en foto's. 

Reserveer in jouw Bibliotheek


De man die Nagasaki overleefde

Dit boek van Gregor Vincent vertelt het levensverhaal van de Nederlandse soldaat Dick Büchel van Steenbergen die de Japanse kampen in Nederlands-Indië én de atoombomaanval op Nagasaki overleefde. 

Reserveer in jouw Bibliotheek



Mijn naam is Selma

Selma was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze sloot zich aan bij het verzet als Margareta van der Kuit, vervalste documenten en koerierde ze door het hele land. In juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Ze overleefde. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma. 

Reserveer in jouw Bibliotheek


Herinneringen van een 'Moffenkind'

Dit is een autobiografie van een Nederlandse historica die dochter is van een Nederlandse moeder en een Duitse militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt over discriminatie van zowel haarzelf als lotgenoten. Een fenomeen van afwijzing en uitsluiting van moeders en kinderen geboren uit een Duitse verbintenis gedurende de oorlogsjaren. 

Reserveer in jouw Bibliotheek


De muren vielen om

Henriette Roosenburg wordt door de Nederlandse regering in Londen aangewezen om een militaire spionagelijn naar Zwitserland op te zetten. Ze wordt gevangengenomen door het Duitse leger en tot driemaal toe ter dood veroordeeld. Net voor de executie wordt de gevangenis bevrijdt door de Russen. Samen met een aantal andere reist Roosenburg terug naar Nederland. Dit boek vertelt over die tocht dwars door de Russische linies en het geruïneerde Duitsland. 

Geen opmerkingen: