donderdag 2 september 2021

DRIVE - Mark Tuitert

Toen een loopbaancoach aan Mark Tuitert (Olympisch Goud 2010) vroeg wat hij goed kon, was zijn antwoord: snel rondjes linksom schaatsen. Grappig. Maar inmiddels kan hij daar wel wat aan toevoegen: boeken schrijven. Want in ieder geval zijn boek DRIVE is een groot succes. Hierin beschrijft hij tien praktische lessen en de achtergrond daarvan waarmee een, op het oud Griekse stoïcijnse denken gebaseerde, scherpe en relaxte mindset kan worden getraind.

Oké, Mark kan dus snel schaatsen en won daarmee Goud op de 1.500 meter in Vancouver. Natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot. Zo'n topprestatie vraagt - van elke sporter - niet alleen een zware fysieke training, maar ook heel veel mentale training. Mark heeft zich voor die juiste mindset laten inspireren door de Griekse stoïcijnen, zoals Epictetus, Seneca en Aurelius. Zijn website staat ter inspiratie vol met mooie samenvattingen en achtergrondinformatie.

In dit boek laat hij zien niet alleen over de juiste fysieke en mentale technieken te beschikken voor een topprestatie, maar ook over de juiste schrijftechnieken. Korte hoofdstukken, vloeiende stijl, veel anekdotes en persoonlijke verhalen, handzame lijstjes, doe-het-lekker-zelf oefeningen, leuke vormgeving. En met de promotie is ook niks mis, zo te zien.

Wat ik zelf vooral zo leuk vind is hoe hij de oude lessen - en dus ook die oude meesters - weer in een voor deze tijd toegankelijk perspectief plaatst. Er is al zoveel wijsheid, er is al zoveel bekend. En hoeveel zelfhulpboeken doen niet voor alsof ze nu eindelijk de magische sleutel naar een beter, gezonder, gelukkiger leven hebben gevonden. Maar ja, wie gaat er nu nog een boek lezen over de stoïcijnen? Dat is droge kost!

Dus, zoek jij tools om mentaal sterk te worden, zodat je richting kan geven aan je leven, eindelijk actie durft te ondernemen en kan accepteren waar je geen invloed op hebt? Vergeet Socrates, lees Tuitert!

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: