woensdag 17 november 2021

Licht in de tunnel - Marc de Hond

 

Wat een prachtig, heftig en mooi boek vol humor: Licht in de tunnel. Dit waar gebeurde verhaal is geschreven door Marc de Hond. Je leest over een enorm heftige tijd in het leven van twee mensen. Je leert van Marc hoe je toch kunt genieten van de fijne dingen in het leven, ook als is het leven nog zo zwaar en het vooruitzicht slecht.Hoe donker het ook is, je kunt altijd zelf voor lichtjes zorgen. Marc vertelt heel openhartig en vol humor over de kanker, die zijn lichaam steeds sneller overneemt. Steeds hoopt hij weer op een verbetering. Hij pakt alles aan om te overleven. Dat overleven doet hij samen met zijn vrouw. Het is prachtig om te lezen hoeveel zijn vrouw voor hem overheeft, hoe liefdevol ze hem verzorgt en hoe open de twee tegen elkaar zijn. De liefde voor elkaar en het verdriet om de ziekte is voelbaar. 

Het boek zette mij echt aan het denken: kan ik dit ook met mijn partner, is liefde grenzeloos. Kan je mantelzorg zijn èn geliefde. Dit liefdespaar is het in ieder geval gelukt. Tijdens het lezen van het boek heb ik gelachen, gehuild, mij verwonderd en ik heb geleerd. Ik leerde over hoe het is om enorm ziek te zijn en er toch voor te gaan. Ik las over een man die er zo goed uitzag en toch van binnen totaal overgenomen werd door de kanker. 

Dit boek kan je helpen begrip te krijgen voor iemand die ziek is. Je leest over altijd positief zijn. En Marc laat je zien dat je er altijd iets van moet maken. 

Wat een held vind ik Marc (en zeker ook zijn vrouw) en wat een cadeau om over zijn laatste periode in het leven te mogen lezen. Ik weet uit ervaring dat er meer van dit soort helden en heldinnen bestaan, ze schreven geen boek. Toch is het mooi dat Marc de hond symbool staat voor al die dappere strijders. Dit is zo'n boek waardoor ik anders in het leven sta! 

Ik las het papieren boek, het moet ook prachtig zijn om te luisteren naar dit bijzonder verhaal. 

Lees of luister ook het boek: Licht in de tunnel  

Geen opmerkingen: