dinsdag 23 november 2021

Van A naar B (en weer terug)

Toen de eerste Atlas van de Belevingswereld in 1999 verscheen lag hij al snel op m'n leestafel. Wat een grappig concept. Vooral als je altijd al denkt in steekwoorden om je gedachten en gevoelens te beschrijven. En je je ontwikkeling vaak letterlijk als een levensweg of -landschap voor je ziet. In 2003 volgde een atlas speciaal over de liefde. En nu vind ik toevallig nieuwe ontdekkingsreis: Van A naar B (en weer terug). Heerlijk voor de donkere dagen!


Even voor wie nog niet weet waar ik het over heb: De Belevingswereld is een denkbeeldige cartografie, die de wereld van het dagelijks bestaan in kaart brengt. De steden, rivieren en eilanden in deze kaarten heten bijvoorbeeld Verandering, Chaos of Groei en liggen in gebieden als Bergen van Werk, Zee van Mogelijkheden of Bronnen van Inspiratie. De kaarten van de Belevingswereld wijzen niet de weg, maar het zijn perfecte gidsen voor dwalen of verdwalen.


En dit leuke, smalle, lange boekje bevat 50 heerlijke kaarten. Elke kaart laat een route zien van begin tot eind. Bijvoorbeeld Van Misverstand naar Goed (via Ruzie). Of wat dacht je van Van Werkeloos naar Aangenomen (en verder naar Sleur). En soms is de reis klein en dichtbij, zoals in Van Schuifdeur (in Winkelcentrum) naar De Kassa.

Je ziet in één oogopslag hoe je een reis maakt, een beslissing neemt, je angst overwint, teleurgesteld wordt, tegenslagen overwint, een nieuwe liefde ontmoet of baan vindt (en weer verliest), hoe je dingen vergeet, leert, hoe je geluk vindt of succes bereikt. Eindigend met Van Leven naar Laatste Adem.


Afijn, met de donkere en soms natte dagen voor de deur, is dit echt een heerlijk boek om in te verdwalen. Figuurlijk dan, want met zoveel mooie kaarten raakt je nooit de weg kwijt natuurlijk. Oh ja, en voor de echte vakantiegangers en verslaafden: je kunt ook zelf een kaart maken!

Heerlijk toch?
Reserveer Van A naar B in onze catalogus.

Reserveer Atlas van de Belevingswereld in onze catalogus.

Reserveer Cartografie van de Liefde in onze catalogus.

Geen opmerkingen: