maandag 17 januari 2022

Autobiografisch schrijven

'Je ontdekt de waarheid pas als je gaat schrijven.' Dat is de titel van deel 2 in het boek Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer. Een even praktisch als inspirerend boek voor wie de techniek wil leren van het beschrijven van z'n eigen leven. En dat hoeft natuurlijk niet altijd daadwerkelijk uitgegeven te worden, want laten we eerlijk wezen, niemand zit te wachten op de autobiografie van iedereen. Maar wil je jezelf een beetje beter leren kennen? Begin dan met jezelf te beschrijven. Want je tekst is wijzer dan jijzelf!

Je herinneringen maken wie je bent, hoe je je gedraagt, welke emoties in je opstijgen, welke besluiten je neemt. Het verleden kun je niet veranderen, maar aan de herinnering, en hoe die in je werkt, kun je weldegelijk werken. Willemijn heeft dit boek gevuld met mooie tips en heel veel oefeningen, die je helpen om keuzes te maken over het wat en beter te worden in het hoe van het schrijven van jouw levensgeschiedenis. Ze helpt je om die associatie en inspiratie toe te laten. En dan hoef jij alleen nog maar de pen ter hand te nemen!

Pen? Ja, ook zo'n leuke tip. Met de hand schrijven levert namelijk een ander verhaal op dan wanneer je op een toetsenbord typt, simpelweg omdat je motoriek en dus je hersenen anders werken. Typen nodigt meer uit tot teruglezen en corrigeren als je even vast zit. Bij fysiek schrijven kun je doorgaan, en doorgaan, ook als je denkt het toch anders te moeten zeggen, of iets vergeten bent, of niet weet hoe je verder moet, gewoon het laatste woord blijven herhalen, en herhalen, totdat je brein vanzelf weet wat er nu moet komen...

Hoe dan ook, schrijven is magie. Het brengt je herinneringen in samenhang. Het brengt je leven in samenhang met de wereld. Je leert je lot herkennen als iets wat bij je hoort, je komt jezelf op het spoor. Schrijven brengt de feiten en gebeurtenissen zo dichtbij, dat ze bijna hun geheim prijsgeven. Het geheim van het leven en van de zin en betekenis ervan. Zo wordt schrijven een creatieve daad die gelukkig maakt. En wie wil dat nou niet!

Geen opmerkingen: