maandag 24 januari 2022

Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar - ik wou dat ik een vogel was

 

27 januari begint de week van de poëzie. Dat bracht mij op het idee van het boek: Ik wou dat ik een vogel was. Het thema van de poëzieweek 2022 is namelijk natuur. Dit boek geeft je iedere dag een nieuw natuurgedicht. Wordt met dit boek gelukkig van de eerste zonnestralen, strakblauwe zee en vogelliedjes.  

Ieder dag van het jaar krijgt een Nederlands gedichtje in dit boek. Zo komen alle seizoenen in woord en prachtige illustraties voorbij. Een boek om verliefd op te worden (ik ben het al!) 


Wanneer je dit boek leent, heb je een groot dik boek in handen, waarvan de illustraties alleen al een lust voor het oog zijn. 

Op internet wordt dit boek beschreven als een leeftijdloos boek. In de bibliotheek is het boek gelabeld als een jeugdboek, desondanks is het ook een waardevol boek voor volwassenen (of om samen te lezen met een kind) Mijn elfjarige vond het een heel grappig en mooi boek, we hebben het samen gelezen op een moment dat hij wat rust kon gebruiken.  

Het is een boek dat je op tafel wilt leggen en iedere dag een blik in wilt werpen. Er zouden prachtige gesprekken ontstaan, geeft een lezer aan en dat ben ik totaal met hem eens. Een ieder kiest vast een ander gedicht uit als lievelings en het ene gedicht wordt beter begrepen als het andere. 

In dit boek komen bekende, oudere en nieuwe poëzieschrijvers voor. Onder andere Willem Wilmink, Mies Bouhuys, Imme Dros en Ted van Lieshout (dichters voor volwassenen en kinderen)

Het boek verrijkt, geeft rust en geeft tegelijk de pracht van de natuur weer. Wanneer je dit boek leent bij de bibliotheek is het is de kans groot dat je nadenkt over het definitief aanschaffen ervan. Gelukkig mag je een boek verlengen en meerdere keren lenen, want de aanschaf is best prijzig. 

De illustraties (180!) van Frann Preston-Gannon maken de gedichten compleet (en andersom) Ze zijn kleurrijk, schattig en sprankelend. Ook de rijke glossy pagina's maken dat het boek een complete verrassing is wanneer je het boek voor het eerst in mag kijken. 

Om aan te geven waardoor ik verliefd werd op dit boek twee gedichtjes die ik erg schattig vind en mij zelfs ontroerde: 

Kusjes van de musjes

Dit zijn de groetjes 

van de voetjes 

van de spreeuw

Dit zijn de kusjes 

van de musjes 

in de sneeuw 

Ted van Lieshout


Ik weet een wiegje

Ik weet een wiegje;

het is maar klein, 

maar o, zo keurig 

en o, zo fijn


't hangt tussen bloempjes 

en blaadjes in;

twee vogels vonden 't

zo naar hun zin!


En 't vrouwtje legde

in 't wiegje teer

heel, heel voorzichtig 

vier eitjes neer.


En na een poosje 

een zacht geluid:

vier kopjes keken

het wiegje uit.

S. Abramsz Als medewerker bij de bibliotheek raad ik dit boek ook zeker aan ter leesbevordering. Iedere dag een gedicht uit dit boek voorlezen zou verplichte kost moeten zijn in een gezin. Ik zie het boek als een natuurbijbel. 

Reserveer Ik wou dat ik een vogel was in onze catalogus 

Veel kijk- en leesplezier! 

De week van de poëzie loopt van 27 januari 2022 tot 2 februari 2022. In de bibliotheek vind je daarom tafels met poëzie, uitgezocht voor u door onze medewerkers. Geen opmerkingen: