dinsdag 4 januari 2022

Pastorale: nalatenschap van een schaapsherder


James Rebanks is een schapenboer in the Lake District, een prachtig gebied in Noord-Engeland. Zijn familie woont en werkt daar al ruim 600 jaar. Heel lang bleef de manier van werken daar onveranderd totdat de globalisering toesloeg en de wereld van kleine boeren totaal op zijn kop zette. Alles moest groter en efficiënter en met intensief gebruik van kunstmest en pesticiden. Kon je als boer daar niet in mee dan ging je failliet. 

Maar we weten nu wat een vernietigende invloed dit heeft op het landschap, de natuur en dierenwelzijn. Maar James Rebanks gaat op zijn kleine boerderij de strijd aan om het anders te doen. Hij brengt de natuur terug en bedenkt andere manieren van boeren die ecologische verantwoord en tegelijk ook economisch haalbaar zijn.

Dat doet hij met veel succes en hij is in Groot- Brittannië inmiddels bekend door zijn boeken en zijn optredens op radio en tv en ook door zijn kritiek op het regeringsbeleid. Ook is hij actief op sociale media zoals op twitter (@herdyshepherd1). Hij heeft duizenden bomen gepland en vele waterpoelen gegraven op zijn boerderij. Allemaal met als doel om het landschap natuurlijker te maken en zo vogels en dieren een kans te geven te overleven. Ook geeft hij cursussen over hoe je de kwaliteit van de grond op een natuurlijke manier kunt verbeteren zonder gif en kunstmest. Hij is absoluut niet zweverig en wil als boer ook gewoon een boterham verdienen. Maar dan wel op een manier die niet te koste gaat van de natuur en het milieu. Ik denk dat we in Nederland wel wat van hem kunnen leren.

Geen opmerkingen: