maandag 31 januari 2022

De familie Mann: geschiedenis van een gezin

Thomas Mann (1875-1955) was een van de grootste Duitse schrijvers uit de twintigste eeuw en zijn boeken als De Toverberg en Buddenbrooks behoren nog steeds tot de top van de Duitse literatuur. In zijn tijd was hij wereldberoemd: hij kreeg in 1929 de Nobelprijs voor Literatuur en overal trok hij volle zalen.   

Dit alles had natuurlijk een grote impact op De familie Mann. Dit prachtige boek vertelt het tragische verhaal van een gezin waar alles draaide om de literaire roem van hun egocentrische vader en waaronder alle 6 kinderen op hun eigen manier onder leden.

De mooie zoon Klaus wil als schrijver net zo beroemd worden als zijn vader. Erika, de oudste, is een vrouw met heftige emoties. De schuwe Golo zoekt zijn geluk ver van het gezin. Michael wil een groot musicus worden. Vaders lieveling Elisabeth praat met dieren en wil de wereld redden. En allemaal roddelen ze over de jongste Monika. De broers en zussen experimenteren in de liefde en met drugs en verkwisten het geld van hun ouders. Moeder Katia probeert ondertussen iedereen in het gareel te houden en zorgt ervoor dat de Tovenaar (koosnaam voor Thomas Mann binnen de familie) ongestoord kan werken.

Het boek leest als een familiesoap en het schakelt in een hoog tempo tussen de diverse Manns. De schrijver Tilmann Lahme doorzocht voor dit boek de volledige en nog grotendeels onbekende familiecorrespondentie. Prachtig boek!

Reserveer De familie Mann in onze catalogus.

Geen opmerkingen: