donderdag 27 januari 2022

Prentenboeken top 10

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen! Daarin staan 10 prentenboeken centraal, gekozen om hun goede verhaal, mooie illustraties en interactieve mogelijkheden.

Het prentenboek Maar eerst ving ik een monster is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022. 

Dit boek van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. 

De rest van de top 10 bestaat uit deze negen prentenboeken:

Vos gaat een stukje rijden

Vos gaat op pad met zijn loopauto: door de velden, over steentjes, door de plassen. Vos geniet, maar heeft niet in de gaten dat eerst Muis, dan ook Mol en uiteindelijk een hele stoet dieren met hem meereist. 

Door Susanne Strasser




Het eiland van Olifant

Olifant spoelt aan op een heel klein onbewoond eiland. De dieren die met hun boten langsvaren, willen hem graag helpen. Maar eigenlijk is het heel fijn op het eiland. En met elkaar maken ze er een nog fijner eiland van!

Door Leo Timmers




Duizend-en-één paarse djellaba's

Esmaa gaat met haar ouders, broertjes en zus in de zomervakantie op familiebezoek in Marokko. Op de markt in Marrakech raakt ze haar moeder kwijt. Gelukkig krijgt ze hulp van acrobaten, waterdragers en een waarzegster. 

Door Hasna Elbaamrani en Lisa Boersen



Hey baby, kijk!

Diren kunnen ook heel goed knuffelen en troosten, kijk maar! Een kleine pandabeer krijgt kusjes op zijn zere poot en mama olifant streelt haar kleintje met haar slurf. En wat doen de tijgers en de ijsberen?

Door Eva Mouton en Laura van Bouchout



Heertje en Meneertje

Heertje en Meneertje zijn dikke vrienden. Ze kunnen goed bouwen en bouwen allebei hun eigen huis. Heertje wil omhoog en Meneertje wil juist de diepte in. Ze bouwen steeds hoger en dieper, maar als ze klaar zijn missen ze elkaar. Wat nu?

Door Elle van Lieshout, Erik van Os en Jan van Lierde



De koffer

Op een dag arriveert een vreemd dier met een grote koffer. Vogel, Haas en Vos zijn nieuwsgierig: wat zit er in die koffer? Ze vertrouwen het niet. Als het uitgeputte dier slaapt, maken ze de koffer open. De nieuweling lijkt gevlucht te zijn.

Door Chris Naylor-Ballesteros



Muk

Muk is een Dalmatiërpup. Hij heeft al negen stippen op zijn vacht, maar hij wil er graag meer. Samen met zijn vriend de vlieg gaat hij naar mevrouw de koe. Misschien kan zij Muk nog een stip bezorgen?

Door Mark Haayema




Daar ben je

Twaalf gedichtjes over het dagelijks leven van een baby, zoals over luiers, knuffelen, huilen en troosten. 

Door Hans en Monique Hagen




De ridder zonder billen

Tijdens wilde gevechten zijn de billen van de ridder opgegeten. Zo wil natuurlijk geen prinses met hem trouwen. Dan ziet hij een advertentie in de krant van een bijzondere billenwinkel. Daar kiest hij een prachtig paar. Kan hij nu zijn droomprinses veroveren?

Door Levina van Teunenbroek

Geen opmerkingen: