maandag 4 mei 2009

Martin Bril: de kleine keizer

Martin Bril is zaterdag begraven. Tja, wat moet je daar verder nog over zeggen. Het is treurig. Ik ben een Volkskrantlezer en al jaren fan van zijn columns. Vooral als ze over Frankrijk, Parijs en Napoleon gingen. Zijn boekje De kleine keizer heb ik dan ook onmiddellijk gekocht. De ondertitel is "verslag van een passie" en passie is precies wat Napoleon Bonaparte bij veel mensen losmaakt. "Er zijn over Napoleon meer boeken geschreven dan een mens in een leven kan lezen" zegt Martin Bril en dat heeft hij zich niet laten vertellen maar persoonlijk vastgesteld.

Napoleon is al ruim honderdtachtig jaar dood maar je komt hem nog steeds overal tegen. In Frankrijk heeft hij overal geslapen tijdens zijn campagnes, in Parijs zijn boulevards genoemd naar zijn gewonnen veldslagen en ook in Nederland heeft hij zijn sporen achtergelaten zoals met de Piramide van Austerlitz. Misschien is dat wel het leukste van Napoleon: is het eenmaal je hobby dan ben je voor de rest van je leven onder de pannen. Je kunt van alles: locaties van veldslagen bezoeken door heel Europa (ik wil altijd nog een keer naar Waterloo), naar musea, boeken lezen, tinnensoldaatjes verzamelen, etc. Oké, het is misschien een beetje een nerd hobby maar Martin Bril was cool.

Voor de (beginnende) Napoleon fan is De kleine keizer een must: het geeft precies weer wat er zo fascinerend is aan Napoleon. En alles geschreven in een stijl zoals alleen Martin Bril dat kon.

Reserveer in onze catalogus

2 opmerkingen:

Astrid zei

En voor dit boek won hij - nog net bij leven - de Bob den Uyl prijs 2009. Een mooi gebaar!

Hans Bonekamp zei

Mooie Napoleontische beschrijving.