woensdag 20 oktober 2010

De vrouw in de kooi

Linda (Land van Dromen) wordt op haar wenken bediend, want onlangs kreeg ik het boek in mijn handen van een Scandinavische thrillerauteur die ik niet kende. Het betrof 'De vrouw in de kooi' van de Deen Jussi Adler-Olsen. Zoals bekend houd ik wel van die Scandinavische thrillers en ik ben opnieuw niet bedrogen uitgekomen.

Hoofdpersoon is de Deense rechercheur Carl Morck. Morck is een nogal uitzonderlijk persoon. Eigenlijk is hij een vervelende, mopperende man die liever lui dan moe is. Na een dramatische zaak waarbij een collega om het leven komt en een ander zwaargewond raakt ziet zijn baas z'n kans schoon en promoveert hij Morck weg naar de afdeling Q waar hij als hoofd te maken krijgt met bijzondere, onopgeloste moordzaken. Op zeer humoristische wijze wordt dit uit de doeken gedaan. Het komt er op neer dat Morck zijn eigen winkeltje op zijn eigen wijze runt, bij voorkeur met de voeten op tafel en vooral niet te hard werken. O ja, hij eist bij zijn baas één assistent die hem kan helpen met schoonmaken, koffiezetten en kopieren. Dit wordt geregeld, en zo maken we kennis met Assad. Opnieuw een schitterd karakter en op zijn geheel eigen wijze de aanjager van het lugubere onderzoek dat volgt.

Het verhaal gaat over de jonge, linkse politica Merete Lynggaard die op een dag spoorloos verdwijnt en niet wordt teruggevonden. We volgen afwisselend het onderzoek van Morck en de gebeurtenissen die Merete overkomen vanaf het moment dat ze verdwijnt. Een lugubere geschiedenis ontrolt zich waarbij wraak een cruciale rol speelt en de spanning hoog wordt opgevoerd in een uiteindelijke ultieme race tegen de klok.

Een echte pageturner. Als je eraan begint doe dat dan als je tijd hebt, want je rust niet voor je dit boek uit hebt. Gelukkig heb ik gezien dat er meer boeken in de serie Q zullen verschijnen en één daarvan heb ik inmmiddels ook al in de bibliotheek gespot: De Fazantenmoordernaars.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: