maandag 11 oktober 2010

Een halve hond heel denken

Elk jaar als het kinderboekenweek is mag ik van mijzelf een kinderboek uitzoeken in de boekhandel. Het is een feestje, al die kinderboeken onder de aandacht. Als ik eindelijk, na veel boeken in mijn handen te hebben gehad, bij de kassa sta met mijn keuze en de verkoper vraagt of het een cadeautje is zeg ik altijd “ja”. De cadeau-ervaring voelt namelijk nog groter als ik thuis het cadeaupapier eraf mag halen.
Dit jaar koos ik het boek 'Een Halve Hond Heel Denken' van Joke van Leeuwen. Het is geen spiksplinternieuw boek. Vorig jaar won het een zilveren griffel. Ik had het al een paar keer geleend van de bibliotheek en het stond hoog op mijn verlanglijstje voor de heb.
Dit jaar sluit de titel mooi aan bij het thema van de kinderboekenweek: Beeldtaal in kinderboeken. Tekeningen en illustraties dus. De titel: Een halve hond heel denken. Huh? Ja, laat het even op je inwerken. Het is precies wat er staat.  Als je een tekening van een halve hond ziet denk je er vanzelf de andere helft bij. Als we dus de bovenkant van de hond zien denken we er gewoon vier pootjes bij, omdat we weten dat een hond vier pootjes heeft. Zo werken onze hersenen nu eenmaal. We zien dingen omdat we iets verwachten, omdat onze hersenen het vergelijken met iets wat ze al kennen. Joke van Leeuwen illustreert dit duidelijk en leuk. Het boek gaat dus over kijken en zien.
Het hele boek is voor mij een eyeopener (hoe toepasselijk). Hoe worden we bijvoorbeeld beïnvloed door het onderschrift bij een krantenfoto? Joke van Leeuwen toont twee keer dezelfde krantenfoto maar beide met ander onderschrift. Verrassend hoe verschillend je dezelfde foto dan ziet. Zo staat dit boek vol van allerlei weetjes over kijken en zien. En dat allemaal op z’n 'JokevanLeeuwens' met haar geweldige humor, wijsheid en illustraties.

Annemarie

Reserveer in onze catalogus

4 opmerkingen:

Christien Boomsma zei

Leuke tip!! De titel natuurlijk al vaker gezien, maar dit is zeker een reden om hem ook een keer echt mee te nemen (wat heb je toch weinig tijd om alles te lezen wat je wilt)...

Annemarie zei

Ha Christien,
Dank je! Echt doen hoor!
Groeten van Annemarie

Diane zei

Hey Annemarie,
en ik maar denken dat ik de enige volwassene ben die een kinderboek voor zichzelf laat inpakken tijdens de Kinderboekenweek :-)
Ik heb Hou van mij van Ted van Lieshout gekocht. Na 14 november mmoet je maar eens op de sokkels achter de basiliek kijken. Dan kun je 14 van zijn gedichten en illustraties bewonderen. En als het lukt, komt hij 14 november ook de epo openen. Super!
Groeten Diane

Annemarie zei

@Diane Ha,ha, niet dus. Hoort echt bij de feestvreugde! Met de bundel Hou van mij van Ted van Lieshout mag je je gelukkig prijzen. Prachtige gedichten en illustraties! Ik hoop zo dat ik ‘m in mijn schoen krijg in december..