maandag 18 oktober 2010

District 9

Ik had District 9 altijd nog op mijn lijstje staan en afgelopen weekend de DVD gekeken: heftige film! Deze sciencefictionfilm is gedeeltelijk gemonteerd als "mockumentary" (een soort fake documentaire stijl) waardoor het bizarre verhaal een hoog realiteitsgehalte krijgt

Even kort het verhaal: een ruimteschip strand op aarde net boven Johannesburg. De aliens zijn vervuild en uitgehongerd en worden uit humanitaire redenen in een opvangkamp (District 9) geplaatst net buiten de sloppenwijken van Johannesburg. Al gauw ontstaat er in het kamp criminaliteit en onrust en komt er bewaking en een hek omheen. De aliens, door de mensen algauw denigrerend "Shrimps" (garnalen) genoemd, gaan leven als zwervers en raken verslaafd aan kattenvoer. Nigeriaanse bendes buiten dit uit en ruilen kattenvoer voor de geavanceerde wapens van de aliens. Deze wapens werken alleen als ze worden gebruikt door een garnaal.

De antiheld is Wikus van de Werwe: hij is in dienst van het commerciële bedrijf MNU dat belast is met de bewaking van de wezens. Wikus is een niet al te snuggere employee die is opgeklommen in MNU dankzij het feit dat hij de schoonzoon van de baas is. Hij zit boordevol vooroordelen over de "Shrimps" en voert het apartheidsbeleid van MNU met plezier uit. Maar tijdens een bezoek aan het kamp raakt hij besmet en begint langzaam genetisch te veranderen in een alien. Daardoor wordt hij waardevol voor zowel MNU en de Nigerianen want hij kan nu de wapens van de aliens gebruiken. Wikus wordt door iedereen opgejaagd en duikt onder in District 9.

De film was wereldwijd een groot succes en ook in Zuid-Afrika werd het apartheid thema van de film goed ontvangen. In Nigeria waren ze wat minder blij met de rol van Nigeranen als criminelen in de film. De special effects zijn fantastisch en dat is met Peter Jackson (The Lord of the Rings Trilogie) als producer ook geen wonder. Dus zoek je een spannende actiefilm met een beetje diepgang dan is District 9 een goeie keus!

Reserveer District 9 in onze catalogus
   

Geen opmerkingen: