zondag 23 januari 2011

Vals profiel - Emile Proper en Sabine van den Eynden

En alweer terug van een weekje skiën. Lekker gelezen tijdens de treinreis van en naar Oostenrijk, waaronder twee fictie boeken over sociale media en digitale contacten.

Vals profiel van Emile Proper en Sabine van den Eynden past helemaal in deze tijd van sociale media want inmiddels hebben de meeste mensen wel een profiel op hyves, twitter, facebook of linkedIn.

Van de achterflap
Wie zomaar contacten aangaat op internet kan nog lelijk staan te kijken. Dat merkt ook dierenarts Myrthe, die haast gedachteloos antwoordt op een mailtje van Menno, een oud-klasgenoot. Al gauw hebben ze dagelijks contact, en zonder dat Myrthe goed door heeft wat er gebeurt, is Menno haar leven, haar relatie en haar huis bonnengedrongen. Om van hem af te komen moet ze online de strijd met hem aangaan.

Het duurde wat lang voordat het verhaal op gang kwam en spannender werd. Hier en daar wat ongeloofwaardig ook, bijvoorbeeld zoals Myrthe van bijna digibeet in een paar uurtjes leerde hoe ze een computer kon hacken en beveiligen. Jammer ook dat het einde afgeraffeld wordt, van lekker spannend is het zo weer voorbij zonder echte climax.
Dus om nou te zeggen dat het "verplichte kost is voor iedereen met een e-mailadres" gaat mij iets te ver. Maar als je liefhebber bent van vlotjes geschreven chicklit noir dan is Vals profiel wel iets voor je.

En het andere boek … dat was Facebook van Ben Mezrich. Dit bleek vooral te gaan over het studentenleven, seks, en een hoop geneuzel over juridische conflicten met medestudenten en NIET over het ontstaan van Facebook. Geen aanrader helaas, je kunt beter naar de film The social network gaan, de beste film van 2010.

Reserveer Vals profiel in onze catalogus

Geen opmerkingen: