woensdag 26 januari 2011

Genoeg: meer geluk met minder

Mensen zijn volgens John Naish in 'Genoeg: meer geluk met minder' geboren overlevers. Al miljoenen jaren lang hebben onze voorouders gebruik gemaakt van een briljante overlevingsstrategie. Als ons iets beviel dan wilden we er meer van hebben: meer voedsel, meer status, meer informatie en meer dingen. En daarmee overleefden we hongersnoden, ziekten en rampen. En het is ons zo goed gelukt dat we ondertussen met 7 miljard (!) mensen op aarde zijn.

Maar deze succesvolle strategie begint in onze moderne maatschappij een beetje tegen ons te werken. Neem bijvoorbeeld eten: voor onze mensachtige voorouders was voldoende eten vinden een lastige en gevaarlijk taak. Het probleem is dat voedsel nu overal gemakkelijk en goedkoop te krijgen is en daar kunnen veel mensen niet goed mee omgaan: een kwart van de Europese, Noord-Amerikaanse en Australische volwassenen is obees, een derde heeft last van overgewicht. Er zijn nu meer overvoede dan ondervoede mensen op de wereld.

Een ander voorbeeld is spullen. Er zijn verschillende psychologische mechanisme in onze hersenen waardoor we graag zoveel mogelijk spullen willen hebben. Dingen verzamelen is een eeuwenoude menselijke gewoonte. Het heeft te maken met status (een rode Ferrari!), je willen identificeren met beroemdheden en als je iets koopt komt er dopamine vrij wat weer een lekker gevoel geeft (en weer de oorzaak is van koopverslaving).

John Naish analyseert in zijn boek nog een paar genoeg items: genoeg informatie, genoeg werk, genoeg keuzes, genoeg geluk en genoeg groei. Hij brengt zijn verhaal met humor en interessante voorbeelden en hij geeft ook praktische adviezen hoe we ons leven kunnen beteren. Want de boodschap is dat we meer moeten inzien dat we genoeg hebben. We leven in overvloed, maar zijn niet in staat dat te waarderen. Niet verkeerd om even bij stil te staan, toch? Mocht je geen genoeg van genoeg krijgen kijk dan ook eens op http://www.genoeg.nl/.

Reserveer in onze catalogus

2 opmerkingen:

Auke zei

Lijkt me een interessant boek! Om uit te zoomen tot globaal niveau, en te zien wat die enorme overbevolking allemaal tot gevolg heeft.

Ik schrok wel van 9 miljard, had even het gevoel dat ik wat gemist had, maar (gelukkig) zitten we nu nog 'maar' op 7 miljard. In 2045 is de verwachting de 9 miljard te bereiken. Deze link laat ter aanvulling een mooi, kort filmpje zien van NGC, om je een beeld te geven over de overbevolking.

Peter zei

Je hebt helemaal gelijk, Auke: het is natuurlijk 7 miljard. Ik heb het aangepast. Bedankt voor je reactie!