woensdag 12 januari 2011

Precious

In 2009 verscheen de film 'Precious', gebaseerd op de roman 'Drift' van Sapphire Op de een of andere manier kwam ik een aantal keren (lovende) recensies tegen over deze film en viel het mij dus ook op, tussen al het Oscars geweld, dat de film maar liefst twee Oscars in de wacht sleepte. Toen ik de dvd eenmaal in huis had duurde het even voor ik ging kijken, want wat ik ervan gelezen had stemde niet echt vrolijk.

Op het moment dat de film begint is Precious 16 jaar oud en voor de tweede keer zwanger van haar vader. Precious zit op school, maar komt nauwelijks aan bod. Bij schoolleiding en maatschappelijk werk is wel enig vermoeden dat er het een en ander aan de hand is, maar, kom op, we hebben het over zwart, heel erg dik, Harlem en dus kansloos.
We volgen Precious en zo komen we te weten dat ze geterriorisserd wordt door haar moeder die haar kleineert en uitscheldt voor van alles en nog wat. Het maakt in ieder geval duidelijk waarom Precious een zelfvertrouwen en, nog erger, een eigenwaarde van 0 heeft. De moeder van Precious zit de hele dag in de stoel TV te kijken en sigaretten te roken. Ze leeft van de bijstand van haarzelf, maar ook van Precious' dochtertje. We krijgen ook een kijkje in de droomwereld die Precious voor zichzelf heeft gecreeerd om zo de ellende die over haar uitgestort wordt de baas te kunnen blijven.
Precious krijgr een kans. We hebben het tenslotte over een echte Amerikaanse film. Ze wordt naar een 'alternative school' gestuurd en daar leert ze lezen en schrijven. En zo belanden we in het hedendaagse  Assepoester verhaal, maar let op, het thema klinkt misschien afgezaagd de uitwerking is het absoluut niet!In Amerika heeft de film veel stof doen opwaaien. Precious ontregelt én bevestigt. Ontregelend is haar herkenbare zelfhaat als zwarte kalkoen die een blonde zwaan wil zijn, de grimmige blik op de zwarte onderklasse. Bevestigend is dat de steevast pikzwarte verliezers het met hulp van lichtbruine rolmodellen wel rooien. Het maakt hoe dan ook wel duidelijk dat Precious een film is die je gezien moet hebben. Hoe ongemakkelijk dat soms ook kan zijn. Het levert een intense en ongemakkelijke kijkervaring op die je na afloop tot de gedachte brengt dat het leven dat je zelf leidt zo slecht nog niet is.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: