zondag 9 januari 2011

Asterix en de waarheid - René van Royen en Sunnyva van der Vegt

Heel Gallie bezet? Nee. Een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omliggende legerplaatsen niet gemakkelijk….

Zo begint elke Asterix en Obelix-strip. Wie kent het niet? Op de landkaart zie je dan zo'n klein dorpje in Gallië ( Frankrijk) met een vergrootglas erboven. Met daar omheen vier legerplaatsen waar de Romeinen bivakkeren, hopend dat ze ooit dit weerbarstige dorpje in kunnen nemen...

Verslonden heb ik ze, de stripboeken over de dappere krijger Asterix en zijn beslist-niet-dikke vriend Obelix. Goscinny en Uderzo schetsten op onnavolgbare wijze de wereld waarin deze helden, met hun tijdloze en geniale humor, leefden. Maar na de dood van René Goscinny in 1977 vond ik ze minder leuk en ook veel kinderachtiger.


De stripboeken van Asterix en Obelix bevatten zoveel verwijzingen naar historische feiten dat er (in 1997 al) een boek over is geschreven, Asterix en de Waarheid.
Nou vraag je je misschien af of het leuk is om een boek te lezen over de historische juistheid van de populaire Asterix en Obelix? Ja dus, zeker op de manier waarop historicus René van Royen en classica Sunnyva van der Vegt de stripverhalen tegen het licht houden.
En voor de echte liefhebbers... Donderdag 20 januari vertelt Paul Verstappen o.a over de dubbele bodems van de Asterix en Obelix verhalen.Reserveer Asterix en de waarheid in onze catalogus

4 opmerkingen:

ern@zone zei

Wat een leuk stukje. Ik heb het boek thuis in de kast staan, maar nog niet gelezen.... Daar gaat verandering in komen!

Diane zei

Dank! Hier doen we het voor. Is echt erg leuk om te lezen.
Grote groeten, Diane

De lezer regeert zei

'Asterix en Athene:Op naar olympisch goud'van Van Royen en Van der Vegt is ook ontzettend leuk http://delezerregeert.blogspot.nl/2012/07/leesvoer-voor-de-olympische-spelen.html

Diane zei

@delezerregeert: Dank voor de tip.Vond ik ook een erg leuk boekje. En meteen weer een mooi moment om Asterix en de Olympische Spelen (weer)te lezen.