zondag 30 januari 2011

Julie & Julia

Ik blogde al eerder over een film waarin eten een hoofdthema was. Dit keer weer zo'n verrukkelijke film, gebaseerd op twee waargebeurde verhalen! Julie and Julia.

Julia Child brak in de jaren 60 door met haar vuistdikke kookboek Mastering the Art of French Cooking, waarmee ze het Franse koken introduceerde bij het Amerikaanse publiek. Mede door haar kookprogramma's op tv en haar bijzondere persoonlijkheid werd ze echt een fenomeen. Julie Powell is een jonge vrouw met een leuke relatie, maar onbevredigend werk als telefoniste. Ze wil graag een uitdaging in het leven, ze wil weten dat ze bestaat en dat ze er toe doet.

Julia was in de jaren 50 eigenlijk niet meer dan 'de vrouw van'. Ook zij zocht naar een soort doel en haar man herinnerde haar aan datgene wat ze werkelijk het aller liefst doet: eten. Julie stelt zichzelf diezelfde vraag. Ze houdt van eten en koken, ze adoreert Julia Child en ze hoopt altijd nog een keer door te breken als schrijfster. Dan ziet ze voor zichzelf de perfecte uitdaging: het koken van alle 524 recepten uit Childs kookboek in 365 dagen en er elke dag over bloggen,

Kijk, dan heb je mij te pakken. Over discipline gesproken. Nu voel ik me niet direct aangetrokken tot het uitproberen van een heel kookboek, maar jezelf opleggen om elke dag over een bepaald onderwerp te bloggen komt me niet helemaal onbekend voor. Ik kan die blogteugels inmiddels wel wat laten vieren, maar voor het project van Julie heb ik niets dan Groot Respect. Want die recepten zijn echt geen sinecure. En haar dag bestaat dus een jaar lang uit werken, boodschappen doen, koken, opeten, opruimen en bloggen. Waarbij ze volgens mij ook nog dagelijks een keuze moet maken uit wát ze precies gaat klaarmaken, gewoon van bladzijde 1 naar 734 lijkt me niet de meest smakelijke route.

Kortom; twee bijzondere vrouwen met doorzettingsvermogen, die langzaam maar zeker in hun eigen kunnen beginnen te geloven. De film toont afwisselend het leven van Julia Child in de aanloop naar de publicatie van het boek - gebaseerd op haar memoires - en het uitdagingsjaar van Julie, met alle ups en downs. Dat ze uiteindelijk honderden volgers kreeg en dat haar blog door een uitgever werd gepubliceerd en ze sindsdien een gevierd schrijfster is, geeft haar project een gouden randje. En dat beide personages in deze film echt briljant worden gespeeld, maakt hem des te leuker. Kijken en smullen dus!

Oh ja, en het blog van dit Julie/Julia project is natuurlijk nog altijd online.Reserveer de dvd nu in onze catalogus
Meer boeken van Julie Powell in onze collectie
Kookboeken van Julia Child in onze collectie

Geen opmerkingen: