zaterdag 1 maart 2014

Lieve Joris - Op de vleugels van de draak

Al jaren reist Lieve Joris de wereld over en schreef over de mensen die ze op haar reizen leerde kennen. Reizen tussen Afrika en China, is de ondertitel van haar nieuwste boek  Op de vleugels van de draak. 'Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten'? Met die vraag is Lieve Joris via Dubai naar China getrokken. Afrikanen en Chinezen delen geen koloniale geschiedenis. Hun handelsconnectie is in feite gelijkwaardig. Als de Afrikanen ontdekken dat ze China gewoon in en uit kunnen, gaan ze zelf hun handelswaar halen. De Chinezen vinden dat prima. 'Want,' zo zegt een Chinees, 'als wij zorgen dat Afrika een sterkere economie krijgt, kunnen we daar zelf ook van profiteren'.


Lieve Joris vertelt de verhalen van de Afrikanen en Chinezen die deze handel drijven. Ze heeft veel gereisd voor dit verhaal, uren doorgebracht op bankjes en is wat dat betreft net een Afrikaan: zitten, kijken en het leven dient zich vanzelf aan. Ze slaagt erin die mensen aan het praten te krijgen over wat hen beweegt. Waardoor je als lezer snapt hoe een Chinese vrouw er met veel inzet in slaagt voet aan de grond te krijgen in Brazzaville. En leren we mensen kennen zoals de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt en een Chinese kunsthistoricus die horloges verkoopt op de straten in Zuid-Afrika. Het zijn herkenbare verhalen van lief en leed, vreugde en lijden.
Als ik in een verhaal zit, kan ik echt helemaal stilvallen. De sleutel tot mijn werk is traagheid.' Het mooie is dat reizen op die manier een vorm van thuiskomen wordt. 'Het maakt je wereld tegelijkertijd groter en kleiner.'
Een heerlijk boek waar je, na het lezen ervan, het gevoel hebt dat je weken op reis bent geweest.

Als er één auteur is op wie het thema 'Reizen, ondertussen ergens anders' van de Boekenweek 2014 van toepassing zijn, dan is dat wel Lieve Joris. Zij is een ervaren en geëngageerd reiziger.
Dinsdag 11 maart komt Lieve Joris, in het kader van de Boekenweek, naar Bibliotheek Hengelo vertellen over haar reiservaringen.

Reserveer Op de vleugels van de draak in onze catalogus

1 opmerking:

talentuin zei

Mijn reactie betreft Lieve Joris' bezoek aan de bibliotheek, op 11 maart j.l. Geweldig dat jullie haar geboekt hebben, volgens mij hingen we allemaal aan haar lippen.
Ze kwam binnen met één boek bij zich (De vleugels..), ging zitten en vertelde: over haar reizen, haar leven, haar schrijven. Alles in het rustige, haast meditatieve tempo waarin zij ook mensen en situaties observeert in de landen die zij beschrijft. Dank bieb voor deze mooie avond!