vrijdag 7 maart 2014

Isa Hoes - Toen ik je zag

In de beginfase van de soap der soaps heb ik een paar jaar naar Goede Tijden, Slechte Tijden gekeken. Antonie Kamerling was leuk om naar te kijken. Opgroeiend in Gouda kwam ik hem vaak tegen, wat voor een puber in die tijd natuurlijk waanzinnig interessant was. Lange tijd heb ik de relatie van hem en Isa Hoes als een ideaalplaatje gezien. Een aantal jaren verder bleek uit diverse berichten in de media voor zijn dood al dat Antonie worstelde met depressies. Onbegrijpelijk voor de buitenwereld, maar eigenlijk net zo onbegrijpelijk voor iedere naaste van iemand met dit probleem.

'Toen ik je zag' is een verslag van Isa Hoes over haar leven met Antonie. Ze vertelt open over de mooie begintijd en de glijdende schaal waar hij en zij met hun gezin in terecht kwamen toen zijn depressies heftiger en langduriger werden. Ik vind het een gedurfd en mooi verslag van het leven van iemand die langzaam wegglipt uit het leven door zijn depressies. Daarnaast is het een pijnlijk relaas van een liefdevolle partner die langzaam veranderd in wanhopige mantelzorger. De groeiende zorg en radeloosheid is voelbaar richting het einde van het boek. Wat mij betreft is het een geslaagde actie om meer aandacht te vragen voor GGZ mantelzorgers, iets waar nog weinig aandacht voor is. Door schaamte en onmacht vaak nog verborgen, maar niet minder schrijnend dan andere vormen van mantelzorg. Of dat de bedoeling was van Isa weet ik niet, maar het is een feit dat ze met door haar bekendheid al dan niet bewust aandacht geeft aan een onderbelicht onderwerp.

Danielle Monté


Daniëlle is één van onze nieuwe bloggers:
"Het is begonnen met Pluk van de Petteflet en Daantje de wereldkampioen. De liefde voor verhalen. Grootse verhalen, al dan niet waargebeurd, dat maakt niet uit. Later volgde de liefde voor poëzie, non fictie, soundtracks en beeldschermwerk in allerlei vormen en maten. Zelfs van “de gids voor vogels van europa” kan ik, samen met mijn dochter, erg genieten. 
Het WOW effect dat je kunt hebben bij precies de juist gekozen filmmuziek, die briljante zin, dat stoere levensverhaal, die verfrissende kijk op het leven en prachtige prentenboeken…… daar wil ik graag over schrijven en mijn enthousiasme delen. Alles om de horizon te verbreden, te genieten of soms juist even een pas op de plaats te maken."

Geen opmerkingen: