donderdag 27 maart 2014

Herman Finkers - Na de pauze

Kijkt U ook al uit naar de oudejaarsconference van Herman Finkers op oudejaarsdag van 2015? Eindelijk komt de Twentse cabaretier weer op het podium. Herman Finkers was de eerste cabaretier die ik ooit in het theater heb gezien. Toen nog wat onbeholpen en jeugdig bracht hij zijn gortdroge humor ten tonele en eigenlijk is dat zijn hele carrière zo gebleven. In 'Na de Pauze' is slechts zijn jeugdigheid verdwenen voor een meer beschouwende houding op zijn leven, die door een ziekte zo is veranderd. Maar zijn kunst om de logica zo ver door te voeren dat het weer onlogisch wordt is nog steeds aanwezig.

Zeven jaar voor zijn oudejaarsconference stond Finkers voor het laatst in de theaters. En voor dat programma, toepasselijk 'Na de pauze' genoemd, was het ook al zeven jaar rustig geweest rond de Almelose komiek. Tot nu toe is 'Na de Pauze' dus het laatste wat Finkers op de planken bracht, maar zeker niet het minste.
Met veel zelfspot wordt zijn ziekte besproken; de relatie met zijn vrouw belicht en terug gekeken op de periode waarin hij het podium niet betrad. Maar de dosis droge Twentse humor is er niet minder om. Finkers weet het publiek telkenmale weer te verrassen met zijn vreemde wendingen en nog curieuzer logica. Finkers weet als geen ander de luisteraar mee te voeren in zijn beleveniswereld, waar ook zijn goede vriend en dichter Willem Wilmink een plaats heeft gevonden. In het lied over Wilmink weet Finkers ook te ontroeren en het kleine stukje dat de Enschedese dichter zelf spreekt, spreekt voor zichzelf. Eigenlijk is de gehele dvd een aaneenschakeling van serieuze stukken, die Finkers op onnavolgbare wijze tot een lach of een traan weet te brengen. Maar voor wie graag op het verkeerde been wordt gezet is 'Na de Pauze' absoluut het bekijken en luisteren waard.


Martin Borggreve

Reserveer in onze catalogus

Martin is één van onze nieuwe bloggers:
"Als voormalig journalist ben ik van nature een schrijver. Ook is er altijd een kritische blik, maar ook een van nieuwsgierigheid. Beide aspecten zijn voor mij van belang voor deze blog, waar mensen prikkelen toch een streven is. Daarnaast heb ik een zeer grote passie voor cabaret. Die is zelfs zo groot dat ik zelf met enige regelmaat het podium bestijg. Op die manier heb ik al vele cabaretiers leren kennen nog voordat het grote publiek ze in de gaten kreeg. In deze blog wil ik al die dingen dan ook gaan combineren en zowel de cd's als ook de DVD collectie die over cabaret gaan onder de loep nemen. Daarbij zal het nog wat onbekendere talent ook zeker zijn plaats gaan krijgen, maar ook de gevestigde top mag niet vergeten worden. Uiteraard is humor een kwestie van smaak en de een houdt meer van woordgrappen, terwijl de ander liever op het verkeerde been wordt gezet met vreemde wendingen. Toch is er altijd die verbindende factor dat mensen aan het lachen gemaakt worden. Dat is tevens mijn doel. Om mensen aan te zetten meer te lachen in deze soms sombere wereld. Ook zijn daarom uitstapjes naar komische films of een grappig boek zeker niet uit te sluiten."

Geen opmerkingen: