maandag 3 maart 2014

Cesar Millan: praktische gids voor een gelukkige hond

Een terroriserende chihuahua, een timide Deense dog of een bijtgrage Labrador: ze komen allemaal voorbij in de tv serie The Dog Whisperer van de beroemde hondentrainer Cesar Millan. Wereldwijd helpt hij wanhopige baasjes met het probleemgedrag van hun hond en weet hij in no time verrassend goede resultaten te behalen.

In vrijwel alle gevallen ligt de oorzaak van het wangedrag niet bij de hond zelf maar aan de foute aanpak door de eigenaren: volgens Cesar Millan omdat ze geen rekening houden met de hondenpsychologie. In een Praktische gids voor een gelukkige hond geeft hij tips en trainingen voor je hond én jezelf.

In Nederland zijn momenteel 1,5 miljoen honden: waanzinnig veel dus. Over het algemeen gaat dit prima maar er komen jaarlijks toch ook 25.000 honden in het dierenasiel terecht. Dat kan allerlei redenen hebben (b.v. baasje overleden) maar vaak zitten er ook gedragsproblemen achter.

Wat volgens Cesar Millan veel mensen niet snappen is dat de psychologie van de hond totaal anders is dan die van de mens. Een van de meest voorkomende problemen waarmee hij te maken krijgt is dat mensen denken dat hun hond precies zo is als zijzelf. En dat gaat soms heel ver: ze organiseren verjaardagfeestjes, trekken honden kleertjes aan, zetten ze in kinderwagens en voeren vertrouwelijke gesprekken met ze. Want dat vinden (sommige) mensen leuk maar ze vergeten dat honden dit geen enkele bevrediging schenkt. Honden hebben volgens hem behoefte aan een roedelleider die respect heeft voor hun unieke hondse blik op de wereld.
 
Cesar Millan maakt de hondenpsychologie inzichtelijk met zijn vijf natuurlijke hondenwetten en de negen uitganspunten voor een evenwichtige hond. Het geeft concrete handvaten hoe je moet omgaan met een hond zodat het beest echt gelukkig wordt en daardoor jij ook. Hij gaat in zijn boek ook in op een aantal gedragsproblemen zoals agressie, angst en overdreven blaffen en geeft tips over hoe je de hond kiest die het beste bij jou past.

Een verrassend onderdeel van zijn boek is zijn eigen openhartige persoonlijke verhaal: een aantal jaren terug kwam hij na de scheiding van zijn vrouw, de dood van zijn geliefde pitbull Daddy en zakelijke problemen in een persoonlijke crisis terecht en deed hij zelfs een zelfmoordpoging. Gelukkig kwam hij dankzij zijn eigen formule voor tevredenheid bij honden (lichaamsbeweging, discipline en genegenheid) er weer bovenop. Misschien een beetje Amerikaans allemaal maar toch ook wel indrukwekkend. Tenslotte: voor (toekomstige) hondeneigenaren is dit boek een echte aanrader!
 

Geen opmerkingen: