maandag 26 januari 2015

Stand-up filosoof: de antwoorden van René Gude

Soms verandert een ontmoeting je leven. Voor journalist Wilma Rek was de ontmoeting met filosoof René Gude er een. Hij is een van de meest spraakmakende filosofen van Nederland en het eerste gesprek was zo leuk dat ze listen ging verzinnen om er nog meer te kunnen voeren. Uiteindelijk vroeg ze of ze hem niet gewoon voor lol mocht interviewen. En dat mocht. Ze besloten van deze gesprekken toch een boekje te maken: Stand-up filosoof. Ze spreken o.a. over de zin van het leven, over liefde en de naderende dood. Dit laatste onderwerp voert niet de boventoon maar is wel relevant: René Gude heeft nog maar één been, het andere werd geamputeerd toen de botkanker terugkeerde.

René Gude is al ruim twintig jaar bezig met het populariseren van filosofie. Hij was hoofdredacteur van Filosofie Magazine en directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij vind dat filosofie laagdrempelig en toegankelijk moet zijn voor een breed publiek. Hij kreeg van andere filosofen wel eens de kritiek te populair bezig te zijn. Maar hij is van mening dat het "...veel gemakkelijker is om een beetje ingewikkeld en in onleesbare taal met vakgenoten over de ideeën van Kant te leuteren, dan die ideeën handzaam en begrijpelijk over het voetlicht te brengen". Hij brengt dit in de praktijk door tijdens optredens aan stand-up filosofie te doen: losjes improviserend de (levens)vragen van mensen beantwoorden door gebruik te maken van de schatkamer van de filosofie.

Volgen hem kan filosofie mensen echt helpen want mensen maken veel vergissingen die leiden tot misverstanden. En dan worden we ook nog eens misleid, of we misleiden onszelf. Filosofie is niks anders dan een middel om de dingen die we doen beter te begrijpen en zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zodat je minder vergissingen maakt, minder misverstanden met anderen hebt en dat er zo min mogelijk misleiding is. En hoe doe je dat? Door eens de tijd te nemen om dingen waar je tegen aan loopt te observeren, je te verdiepen waar nou zo'n misverstand vandaan komt en een beetje gestructureerd gaat nadenken over een situatie net zolang dat je hem beter begrijpt.

Stand-up filosoof is een interessant boek dat ingaat op drie grote vragen: hoe houden we het met de dingen uit, hoe houden we het met elkaar uit, en hoe houd ik het met mezelf uit? Wilma Rek stelt de vragen en René Gude geeft de antwoorden!

Peter

Reserveer Stand-up filosoof in onze catalogus

Geen opmerkingen: